Onderzoek wijst uit: 1 op 10 Brugse senioren is eenzaam, al zijn ze ook vitaler dan ooit
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Eén op de tien senioren in Brugge geeft aan zich soms erg eenzaam te voelen. Dat blijkt uit het Ouderen Behoefte Onderzoek dat de stad liet uitvoeren. Opvallend, de eenzaamheid staat op hetzelfde niveau als in 2009, bij het vorige onderzoek.
In Brugge vergrijst de bevolking razendsnel. Tegen 2030 zal een derde van de Bruggelingen ouder dan 65 jaar zijn. Ook het aantal honderdjarigen zit in de lift, maar dat lijkt Brugge niet te deren. Schepen van Senioren Pieter Marechal heeft op dat vlak zelfs een bijzondere ambitie.
“Brugge moet de Vlaamse stad worden met het meeste 100-jarigen tegen 2040.”
1 op 10 Bruggelingen is eenzaam
Die ambitie heeft ook een keerzijde. 11,3% van de Brugse senioren geeft aan dat ze zich eenzaam voelen. Dat blijkt uit het Ouderen Behoefte Onderzoek. Vaak ligt slechthorendheid aan de basis, maar ook het verenigingsleven dat op een lager pitje staat, veroorzaakt eenzaamheid.
Datzelfde onderzoek is 14 jaar geleden al eens gevoerd. Maar de eenzaamheid daalt niet, ondanks verschillende initiatieven zoals de peperkoekenactie.
“De ouderen vanaf 85 krijgen van de stad een peperkoek en dan hebben wij de mogelijkheid om binnen te geraken en een babbeltje te doen.”
Al is er ook goed nieuws te melden. De Brugse senior kan steeds beter overweg met de digitale wereld en hij voelt zich vitaler dan ooit.
Enkele cijfers uit het Ouderen Behoefte Onderzoek:
- In 2009 was nog 29,2% van de Brugse senioren lid van een ouderenvereniging. Nu is dat nog 17,3%.
- Het onveiligheidsgevoel is sterk gedaald: van 24,8% naar 14,8%.
- De Brugse senior mist vaker voorzieningen in de buurt. 42,7% van hen mist een bank, 25,4% mist een kruidenier en 20,1% een bakker.
- 36,3% van de senioren verplaatst zich met een elektrische fiets.
- Bij de 80-plussers gebruikt 42% een computer of een smartphone