De aanvraag voor een windturbine met een tiphoogte van 238 meter hoog langs de E403 in Loppem veroorzaakt heel wat beroering. Op een uiteenzetting van het ‘Burgerinitiatief Windmolendreef’ kregen 250 bewoners meer informatie over de mogelijke gevolgen van de inplanting van een windmolen op die plaats. En het verzet neemt duidelijk toe. Het openbaar onderzoek loopt af op 11 april.
Op de uiteenzetting komt heel wat volk af, want heel wat bewoners uit de omgeving zijn er niet gerust op. Zij vrezen voor hun gezondheid als de windmolen van 238 meter in Loppem gebouw zou worden. Jo Logghe, Actiecomité Windmolendreef: “Een dergelijke mastodont van 240 meter hoog, die een uitstraling van slagschaduw geeft van 1,5 kilometer en geluid van 1,2 kilometer, dat hoort niet thuis in ons dorp.”
Simulaties
Afhankelijk van de stand van de zon en het uur van de dag, tonen enkele simulaties de slagschaduw op de wijken Toekomst en Rietmeers. Van de late herfst tot de lente zou een deel van de woningen slagschaduw krijgen door de laagstaande zon. Door de wettelijke beperkingen van het aantal uren slagschaduw voor omwonenden, zou de molen overdag dus vaak stil staan. Romain Decambray, bewoner: “Er zijn 460 woningen die onder de slagschaduw lijden. Hoeveel productie zullen ze hebben overdag? Heel weinig. Ze gaan die moeten inhalen ’s nachts. Dan is het nog slechter.”
“Wij zitten met alle nadelen, zowel naar zicht, geluid als gezondheid, maar met geen enkel voordeel.”
Op de uiteenzetting proberen ze duidelijk te maken dat de aanvrager, een energiebedrijf uit Oost-Vlaanderen, hier winst wil maken, maar de lasten afwentelt op de bewoners. Martijn Denecker, bewoner: “Wij zitten met alle nadelen, zowel naar zicht, geluid als gezondheid, maar met geen enkel voordeel. Ze doen enkel een beroep op ons gevoel om groener te zijn. En dat is het eigenlijk.”
De vrees bestaat ook dat het niet bij die ene windmolen zal blijven. Het burgerinitiatief ‘WindMolenDreef’ roept iedereen op om bezwaar in te dienen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 11 april.
Invento-Energy: "Meerwaarde voor de lokale gemeenschap"
Op de website van de aanvrager staat dit te lezen: "Invento-Energy en Limoengroen zorgen bij elk windproject voor een meerwaarde voor de lokale gemeenschap. Bij de Dreefmolen wordt dit gerealiseerd via steun aan projecten die het landschap in Zedelgem opwaarderen in samenspraak met landbouwers en particulieren. De concrete uitwerking en uitvoering van het project start zodra de Dreefmolen definitief vergund is."
