Minister Depraetere beklimt windturbine in Oostkamp: “Meer nieuwe windmolens nodig”
In Oostkamp beklimt Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere vanmorgen een metershoge windturbine. Daarmee wil ze duidelijk maken dat in onze provincie meer nieuwe windmolens nodig zijn om de energiefactuur betaalbaar te houden.
Ze voert opnieuw de mogelijkheid van steun in voor nieuwe windturbines. In West-Vlaanderen zijn vorig jaar maar 2 nieuwe windturbines gebouwd en dat in Oostkamp.
“Windmolens niet meer rendabel voor investeerders”
"Zo wordt investeren in windmolens opnieuw interessant voor investeerders en kunnen er in onze provincie weer meer windmolens bijkomen"
Hoe zit het in West-Vlaanderen? Amper 2 windmolens bijgekomen
West-Vlaanderen heeft een inhaalslag te maken op het vlak van windenergie. Waar het bij zonne-energie tot de beste leerlingen van de klas behoort, hinkt het op vlak van windenergie achterop, zegt het kabinet van de minister.

Onze provincie heeft 121 windmolens in 20 steden en gemeenten.
56 (!) van de West-Vlaamse staan overigens op het Brugse grondgebied. Daarmee is het de vijfde best scorende stad van Vlaanderen.
Het aantal West-Vlaamse windmolens is ruim 100 minder dan koploper Oost-Vlaanderen (227). Antwerpen en Limburg tellen respectievelijk 185 en 155 windmolens.
“Vorig jaar werden in onze provincie amper 2 windmolens bij gebouwd. De vergunningen liggen klaar, maar het is te duur om ze te bouwen. Daarom voer ik opnieuw steun in. Zo wordt investeren in windmolens opnieuw interessant voor investeerders en kunnen er in onze provincie weer meer windmolens bijkomen. Investeren in propere en betrouwbare energie van bij ons is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de portemonnee. Het maakt ons minder afhankelijk van duur en onbetrouwbaar gas uit dubieuze landen. En zorgt voor een verlaging van onze energiekost en dus van onze energiefactuur. is goed voor de portemonnee en de planeet.”, aldus Depraetere.


Protest tegen windmolens in zeker 9 West-Vlaamse gemeenten
Eén van de problemen is ook dat heel wat lokale actiecomité én of gemeentebesturen zich verzetten tegen de komst van windmolens. Zeker op negen plaatsen in onze provincie is er momenteel protest.
De argumenten zijn meestal dezelfde: de windmolens tasten het landschap aan, ze zouden lawaai maken en voor slagschaduw zorgen. Veel gemeenten volgen de buurtcomités, maar het is uiteindelijk Vlaanderen die het licht op groen of rood zet.
