Nieuws
 | update 

NMBS trekt de stek­ker uit loket­dien­sten in het week­end: Lich­ter­vel­de en Ware­gem groot­ste slachtoffers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanaf 1 maart schroeft NMBS de dienstverlening in verschillende stations sterk terug. Concreet zullen er in het weekend geen loketten meer open zijn in een viertal stations in onze provincie.

Ook in de weekdagen wordt er in de loketuren gesnoeid. Ook enkele West-Vlaamse stations ontsnappen niet aan de maatregel. Vooral de stations in De Panne, Lichtervelde, Knokke en Waregem lijken de grootste slachtoffers te zijn. Vanaf 1 maart zullen reizigers geen ticket meer kunnen kopen aan het loket, maar enkel via de app of via een automaat.

“Onbegrijpelijk”, vindt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. “In Lichtervelde en Waregem worden de loketten zelfs het volledig weekend gesloten. Dit betekent dat wanneer iemand op vrijdag na 14u30 beslist om in het weekend de trein te nemen, maar digitaal niet onderlegd is, gewoon moet thuis blijven of naar een ander station moet gaan.”

Sociale veiligheid

Volgens Melissa Depraetere gaat het ook niet enkel om de aankoop van een treinticket, maar ook voor de veiligheid is het een stap achteruit. “Het gaat bijvoorbeeld ook over sociale veiligheid. 1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen mijden het openbaar vervoer omdat ze zich niet veilig voelen. Lege stations helpen niet om hen te overtuigen”, legt ze uit.

“Dit hypothekeert de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer terwijl we net meer mensen willen overtuigen om de trein te nemen.”

Melissa Depraetere, voorzitter Vooruit

Vooruit zal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet ondervragen over de maatregel en wil dat de getroffen gemeentebesturen protest aantekenen bij de NMBS.

Celien Tanghe
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse