3 op 4 West-Vlaamse stations zijn niet toegankelijk voor mensen met een handicap: zo scoort jouw station
In West-Vlaanderen is 75% van de treinstations nog steeds niet autonoom toegankelijk voor personen met een beperking. Federaal parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) en minister van Gelijke Kansen Rob Beenders dringen aan op actie en roepen op tot meer ambitie in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer.
Uit cijfers die parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) opvroeg, blijkt dat slechts 9 van de 36 treinstations in West-Vlaanderen volledig autonoom toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dat betekent dat 27 stations — ofwel drie op de vier — niet voldoen aan de basisvereisten voor toegankelijkheid.
De toegankelijkheid van een station wordt beoordeeld op verschillende criteria: zo moeten er liften of hellingen zijn naar elk perron, moeten perrons 76 centimeter hoog zijn, en moeten er geleidelijnen en aangepaste ticketautomaten met assistentieknop aanwezig zijn.

Dramatisch station
“De toestand is dramatisch”, zegt Annick Lambrecht. “Toegankelijke treinstations maken een wereld van verschil voor personen met een handicap. Het regeerakkoord schrijft duidelijk voor dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat is vandaag absoluut niet het geval.”
“Toegankelijke treinstations maken een wereld van verschil voor personen met een handicap."
Er zijn momenteel ook geen extra West-Vlaamse stations gepland om in 2025 autonoom toegankelijk te worden. In andere provincies is er telkens minstens één station dat op de planning staat.
"NMBS moet haar verantwoordelijkheid nemen"
Minister van Gelijke Kansen Rob Beenders ondersteunt de oproep van Lambrecht. “Personen met een handicap tellen even hard mee als anderen. NMBS moet haar verantwoordelijkheid opnemen en élk station toegankelijk maken. Alleen zo zetten we stappen naar een inclusieve samenleving.”
Vooruit pleit voor een duidelijke en ambitieuze tijdslijn voor de uitvoering van het Masterplan Toegankelijkheid. Niet alleen de grote stations, maar ook kleinere haltes moeten volgens de partij dringend worden aangepakt.

"Een van onze prioriteiten"
De NMBS beseft dat het beter kan maar zegt dat er al een duidelijke tijdslijn is om de komende zeven jaar meer stations autonoom toegankelijk maken.
"Die toegankelijkheid is ook voor ons echt wel één van onze prioriteiten. We werken daarvoor ook volgens de afspraken die zijn gemaakt met de federale regering en de budgetten die we daarvoor van hen krijgen. Volgens die doelstelling zullen we in 2032 176 stations hebben in het hele land die volledig autonoom toegankelijk zijn", klinkt het bij NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.
"Volgens de doelstellingen zullen we in 2032 176 stations hebben in het hele land die volledig autonoom toegankelijk zijn."
Deze steden en gemeentes hebben wel een toegankelijk station:
- Brugge
- Beernem
- Blankenberge
- Ingelmunster
- Oostende
- Oostkamp
- Roeselare
- Veurne
- Zedelgem
Deze steden en gemeentes hebben geen toegankelijk station:
- Aarsele
- Anzegem
- Bissegem
- Brugge Sint Pieters
- De Panne
- Diksmuide
- Duinbergen
- Harelbeke
- Heist
- Ieper
- Izegem
- Knokke
- Koksijde
- Kortemark
- Kortrijk
- Lichtervelde
- Lissewege
- Menen
- Poperinge
- Tielt
- Torhout
- Vichte
- Waregem
- Wervik
- Wevelgem
- Zeebrugge-Dorp
- Zeebrugge Strand