Nederlanders niet langer welkom in Knokke-Heist
Hoewel essentiële reizen naar het buitenland in ons land verboden zijn, maakt het gemeentebestuur van Sluis zich zorgen over de talrijke Belgen die nog altijd de grens overgaan.
Aan de Nederlandse zijde wordt de laatste tijd strenger gehandhaafd. Zo heeft de Nederlandse politie aan de overgang met Retranchement vorig weekend een 1000-tal chauffeurs gevraagd om rechtsomkeer te maken indien ze melden dat ze enkel naar Nederland kwamen om te winkelen of een strandwandeling te maken.
Sluis heeft nu ook bijstand van de lokale politie Damme/Knokke-Heist gevraagd om de Belgisch/Nederlandse grens scherper te controleren. Er komt aan Belgische zijde geen permanente controle maar de grensovergangen zijn wel opgenomen in het algemene patrouilleschema van de lokale politie om de federale maatregelen te doen naleven.
Nederlanders niet langer welkom in Knokke-Heist en AZ Zeno
Burgemeester Graaf Leopold Lippens heeft ondertussen al duidelijk laten blijken dat hij een fervente voorstander is van een strengere controle maar dan vooral om te verhinderen dat onze noorderburen naar Knokke-Heist komen.
“Aangezien de Nederlandse overheid geen drastische maatregelen neemt om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, willen we te allen prijze vermijden dat Nederlandse burgers onze bevolking komen besmetten", zegt burgemeester Lippens.
"Blijkbaar vindt de Nederlandse regering het nog altijd niet nodig om horecazaken te sluiten en kan de bevolking er nog altijd volop feestjes bouwen. Zolang we hier in ons land in een gevaarlijke Coronacrisis verkeren zijn Nederlanders dan ook absoluut niet welkom in onze gemeente en zeker niet in ons ziekenhuis waar alle mogelijke preventieve maatregelen zijn genomen om het virus buiten te houden zodat we ons kunnen voorbereiden op het ergste”.
AZ Zeno reageert
"Het kan niet de bedoeling zijn om patiënten te weren. Denk maar aan de vele mama’s die hier binnenkort bevallen", laat het AZ Zeno intussen weten. "Het zou medisch onverantwoord zijn om hen na maandenlange controle en begeleiding in de steek te laten. Wij hebben alle begrip voor de bezorgdheden van onze burgemeester en delen zijn standpunt dat toerisme en niet-noodzakelijk verkeer totaal verboden moet worden, maar als ziekenhuis hebben we de belangrijke opdracht om iedereen, ook Zeeuws-Vlamingen, de best mogelijke zorg te geven. Iets waar we niet alleen juridisch toe verplicht zijn, maar ook deontologisch".
Traditie
Het ziekenhuis heeft al meer dan 50 jaar een traditie om ook Nederlanders de best mogelijke zorg te geven. Ongeveer 25 jaar terug werden hiervoor met de grootste Nederlandse ziekteverzekeraars verschillende contracten afgesloten. De uitdaging waar onze maatschappij nu voor staat brengt heel wat emoties en standpunten naar voor. "Het spreekwoord indachtig ‘in nood kent men zijn vrienden’, willen wij dan ook onze zorg blijven aanbieden aan iedereen die daar in de ganse regio behoefte aan heeft", zegt het ziekenhuis.