Vijf jaar geleden brak de coronacrisis ook bij ons uit: “Virus legde ons leven stil”
Morgen is het vijf jaar geleden dat de eerste coronamaatregelen ingingen. Ons dagelijks leven werd stilgelegd: mondmaskers, telewerk en de sluiting van niet-essentiële zaken werden de norm. Cafés en restaurants gingen dicht, sociaal contact beperkte zich tot een 'knuffelcontact' en wandelen en fietsen waren hipper dan ooit.
Vanaf maart 2020 begint de corona-ellende, die uiteindelijk enkele jaren duurt: ziekenhuizen raken overvol met coronapatiënten, woonzorgcentra sluiten en afscheid nemen gebeurt in eenzaamheid.
Roos Rooriyck herinnert zich: “Het triestigste van al, als je dan weg gaat met de kist naar buiten, dat is onmiddellijk de kist in de wagen en weg. Anders heb je mensen die je ziet. Ze geven een handdruk. Ze zeggen een woordje. Maar nu was het gedaan, hé. Dat vond ik zeer triestig.”
Grenzen gingen dicht
De strenge maatregelen hadden een grote impact. De grens met Frankrijk sloot, toeristen bleven weg, en in De Panne ontstond paniek over tabak. Voormalig burgemeester Bram Degrieck: "Het was een zeer tijdelijke maatregel om duidelijk te maken dat het niet gewenst is dat men veel tabak kwam kopen. Het is niet de bedoeling dat wij grote mensenmassa’s aan winkels kregen op dat moment.”
Hamsteren en lichtpuntjes
Enkel winkels die levensnoodzakelijke producten verkopen bleven open. Toch werden supermarkten bestormd, vooral toiletpapier en houdbare voeding waren gegeerd.
De lockdown bracht ook iets positiefs. Mensen herontdekten hun buurt, al waren er daarover ook beperkingen. Wandelen en fietsen mocht, maar even rusten op een bankje niet.