Vijf jaar na corona blikt ziekenhuis in Tielt terug: “ik vroeg me af: ga ik dit wel overleven?”
Op 13 maart 2020 gingen de eerste coronamaatregelen in, een week later ging het volledige land in lockdown. Zijn we na vijf jaar corona beter voorbereid op dergelijke pandemieën? We trekken naar het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, waar het toen - vijf jaar geleden - alle hens aan dek was.
"Ik denk dat 16 maart voor mij het ergste was", begint longarts Valérie Van Damme van Sint-Andriesziekenhuis Tielt. "Ik heb toen gezegd: 'ik weet niet of ik dit overleef'. Waren we voldoende voorbereid? Konden we ons beschermen? Zouden we zelf niet ziek worden? We zaten met heel veel vragen."
De angst zat er goed in bij de medewerkers van het ziekenhuis in Tielt. Vooral de eerste dagen waren heftig, omdat niemand wist met welk virus we te maken hadden. "Toen ik zag dat er mensen op hun buik lagen om beademd te worden, wist ik dat het erg was", zegt dokter Van Damme.
Personeelstekort
Van de 700 werknemers testten er 450 positief. Ook in het labo hadden ze de handen vol. "De epidemiologie volgen vanop de eerste lijn was natuurlijke interessant", vertelt ziekenhuishygiënist Frederik Van Hoecke.
"We hebben veel toestellen moeten bijkopen en ook extra personeel moeten aanwerven en opleiden. We hebben duizenden covidtesten gedaan. Op minder dan een uur hadden we hier resultaat zodat men snel wist op spoed waar men aan toe was."
Beter voorbereid?
In 2020 gebruikten ze in Tielt 137.000 wegwerpmondmaskers en 1.326.500 wegwerphandschoenen.
150 patiënten stierven in het Tieltse ziekenhuis aan corona. Emotioneel erg zwaar voor het personeel, maar iedereen heeft er lessen uit getrokken. "Vandaag zouden we een aantal zaken al voorzien hebben, zoals de stock van maskers. We hadden er tekort, moesten ze wassen om te hergebruiken. Dat zijn dingen die we vandaag hopelijk niet meer zouden tegenkomen", zegt Van Hoecke.