Milieuverenigingen naar Raad van State tegen versoepelde norm van drinkwater in Westhoek
Twee milieuorganisaties trekken naar de Raad van State tegen de versoepelde normen voor het drinkwater in de Westhoek. In het water zitten meer resten van schimmelbestrijders dan Europa toestaat. Minister Brouns verhoogde de norm om watertekort te voorkomen. Volgens experten is er geen gevaar voor de gezondheid, maar de milieuverenigingen vinden dat de minister eigenlijk de bron van de vervuiling moet aanpakken.
De Zillebekevijver in Ieper is een verzamelplaats voor de productie van ons drinkwater. Maar in het water, en dan vooral hier in de Westhoek, zit 1,2,4-triazool, ofwel restanten van schimmelbestrijders die ze onder meer in de landbouw gebruiken. Minister Brouns legde de norm daarvoor tien keer hoger dan Europa toelaat. En dat kan niet, vinden twee milieuorganisaties die naar de Raad van State trekken als symbolische actie.
Lieven Stubbe van Natuurpunt De Bron: "Als dat voor die stof kan, kan dat ook voor andere stoffen en waar stopt dat dan? Dit is in feite een soort van verwittiging die wij geven. Het probleem los je niet op door de norm te verhogen, welke norm dan ook - Europees of Vlaams. Maar wel door het probleem aan de bron aan te pakken."
"Wij willen nu vooral verder onderzoek doen naar de oorsprong doen van die verontreiniging: waar komt die vandaan?"

"Kraantjeswater perfect gezond"
De Europese norm van 0.1 microgram per liter drinkwater is geen gezondheidsnorm. Volgens experten en De Watergroep blijft water drinken uit de kraan dus perfect gezond, want de vastgestelde voorzorgswaarde ligt volgens het VITO op 4,5 microgram per liter drinkwater cijfers. De versoepelde norm van minister Brouns ligt nu op 1 microgram, ver daaronder dus.
"De hoogste waarden die wij hebben vastgesteld zijn 0,49 microgram per liter", zegt Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep. "Dus dat geeft aan dat kraanwater nog altijd perfect drinkwater is. En dat kraanwater dus zeker geen risico inhoudt naar gezondheid toe."
"Probleem aanpakken aan de bron"
De restanten filteren uit het water, kost een pak geld. Daarom wil De Watergroep de verontreiniging aan de bron aanpakken.
Kathleen De Schepper (De Watergroep): "Wij willen nu vooral verder onderzoek doen naar de oorsprong doen van die verontreiniging: waar komt die vandaan? Van welke stof komt die exact? En vooral ook: hoe kunnen we ervoor zorgen dat die stof niet langer in onze bronnen terechtkomt en hoe kunnen we eventueel onze behandeling aanpassen?"
Het drinkwaterbedrijf stelde samen met de landbouw, de betrokken gemeentebesturen en de provincie een actieplan op. Een uitspraak bij de Raad van State komt er wellicht pas over twee jaar, da's dezelfde termijn als die van de versoepelingsmaatregel.