Nieuws

Lydia Pee­ters wil slacht­of­fers water­over­last ver­goe­den, maar vol­gens oppo­si­tie is er te wei­nig budget

Lydia Peeters

Belga

Minister van openbare werken Lydia Peeters belooft snel extra middelen om in de toekomst watersnood in de Westhoek te voorkomen. Dat zei ze vanmiddag in het parlement. Zodra de overstroming als ramp erkend is krijgen de slachtoffers ook zo snel mogelijk hun schade vergoed, klinkt het.

Verschillende West-Vlaamse parlementsleden vroegen minister Peeters om snel extra budget te voorzien om volgend jaar al werken te kunnen uitvoeren die nieuwe grote overstromingen in het IJzerbekken moeten voorkomen. De minister wacht nu eerst de voorstellen van de taskforce af om budgetten vrij te maken.  

"We verwachten de adviezen tegen midden december en dan gaan we daar verder mee aan de slag. We kijken dan welke extra budgetten nodig zijn om de toestand daar weerbaarder te maken, maar tegelijkertijd ook welke budgetten nodig zijn om de schade in de getroffen gebieden te kunnen vergoeden", vertelde Peeters vandaag in het parlement. 

Te weinig budget in rampenfonds?

Al bestaat er bij de oppositie wel twijfel over die vergoedingen. Volgens Maxim Veys (Vooruit) steekt er te weinig budget in het rampenfonds waardoor slachtoffers van de watersnood van twee jaar geleden nog steeds op hun centen wachten. Volgens het oppositielid is tegen volgend jaar een tekort van zo'n drie miljoen euro. 

"Jullie betalen slechter uit dan de verzekeringsmaatschappijen, maar blijkbaar zijn jullie daar fier op."

Maxim Veys, Vooruit
Kate Baert
Celien Tanghe