Nieuws
 | update 

Land­bou­wers gaan door met hun pro­test: De nood­kreet van jon­ge boe­ren is meer dan duidelijk”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het protest van de boeren tegen het Belgisch en Europees landbouwbeleid gaat verder. Het zwaartepunt in onze provincie ligt in en rond de haven van Zeebrugge. De boze landbouwers versperren de op- en afritten van de A11 daar en ook andere toegangswegen. Ook in het zuiden van de provincie vormen de landbouwers filterblokkades.

Voor veel vrachtwagenchauffeurs is de Koffieweg een belangrijke route om naar de haven van Zeebrugge te rijden, en dus voor de landbouwers een strategische plaats om blokkades te vormen. Zowat alle vrachtwagens staan er stil. Enkel zij die bederfbare goederen bij zich hebben, kunnen de haven met mondjesmaat verlaten. Intussen zijn er ook toiletten ingericht en deelt de stad Brugge ook eten en drinken uit.

“Zij die hier echt niet op voorbereid waren en geen eten bij hadden zullen wij een kleine maaltijd aanbieden.”

Lieven Duyck, coördinator hulpverlening

Ook elders waar vrachtwagens niet verder kunnen gaan de hulpverleners langs, maar wie vastzit op de snelweg A11 moet het zonder extra bevoorrading doen, want daar te voet langsgaan is niet veilig.

De actie in Zeebrugge stopt om middernacht.

Whats App Image 2024 01 31 at 11 47 30

Filterblokkades in het zuiden

Ook in het zuiden van de provincie komen heel wat tractoren op straat. De landbouwers hebben een hele dag uitgetrokken om actie te voeren en vormen op verschillende plaatsen korte filterblokkades.

“Wij zijn deze morgen om 6u vertrokken in Meulebeke en zijn naar Rysselende gereden. We hebben daar het kruispunt drie kwartier afgezet. Dan zijn we naar hier gekomen. We staan hier een uurtje. We blijven hier nog een halfuur, en we denken van verder de ring van Roeselare op te trekken”, vertelt Johan Vanoverberghe

Toekomst op losse schroeven

Vooral het akkoord rond het stikstofdossier blijkt de druppel voor heel wat jonge landbouwers. Hun toekomstplannen komen daardoor op losse schroeven te staan. “Zij zeggen wel, je kan een vergunning krijgen, maar een vergunning tot in 2030, dat is iets van 4, 5 jaar. Er is geen enkele bank die meegaat in dat verhaal. Dat gaat niet. Dat is niet mogelijk.” , legt Ivan Degezelle uit.

“De noodkreet is denk ik meer dan duidelijk, en als je ziet hoeveel jonge landbouwers er nu meegaan. Die mensen, als ze willen starten, kunnen ze geen vergunning meer krijgen.”

Ivan Degezelle, landbouwer
Jens Lemant
Davy Vercamer
Celien Tanghe