Laat 1 vier­kan­te meter gazon ver­wil­de­ren”: Bye Bye Gazon wil bio­di­ver­si­teit redden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag hebben zes West-Vlaamse gemeentes samen met voortrekker en tv-maker Dieter Coppens de aftrap gegeven van de campagne ‘Bye Bye Gazon’. De actie roept mensen op om te stoppen met het wekelijks maaien van het gras.

Brugge, Veurne, Wevelgem, Avelgem, Deerlijk en Zwevegem zetten hun schouders onder de nieuwe campagne ‘Bye Bye Gazon’. Daarmee willen ze hun inwoners aanmoedigen om het gras minder vaak te maaien, want anders vinden insecten zoals bijen en vlinder geen bloemen meer. Als we elk 1 vierkante meter in de tuin laten verwilderen, dan maakt dat een enorm verschil voor de natuur.

“Als we allemaal 1 vierkante meter bloemen laten komen in onze tuin, dan verdubbelen we al het grondgebied van de natuurreservaten in België."

Dieter Coppens, voortrekker Bye Bye Gazon

“Als we allemaal 1 vierkante meter bloemen laten komen in onze tuin, dan verdubbelen we al het grondgebied van de natuurreservaten in België. Dat is een enorme oppervlakte”, zegt Dieter Coppens, voortrekker van de actie.

Kritiek

De zes groendiensten geven alvast bermen en openbaar terrein terug aan de natuur door minder te maaien. Al komt daar in Zwevegem wel wat kritiek op. “We proberen een duidelijke lijn te maken tussen mooi, gemaaid gazon en verwilderd gazon. Als die combinatie mooi klopt, dan wordt het ook wel door de burgers aanvaard”, zegt Stijn Mulier van de Zwevegemse groendienst.

“Door herhaaldelijk te communiceren dat dit niet alleen goed is voor de biodiversiteit, maar ook mooi kan zijn door de variatie begrijpt onze bevolking de keuze wel. Sommigen beginnen het ook zelf toe te passen”, vult burgemeester Marc Doutreluinge aan.

De redactie