Kandidaat-voorzitter Open Vld Bert Schelfhout uit Deerlijk wil loon van voorzitter verminderen
Bert Schelfhout, een van de acht kandidaten om Tom Ongena op te volgen als Open VLD-voorzitter, wil de verloning van de partijvoorzitter verminderen van 210.000 euro naar een resultaatgedreven verloning met 46.000 euro als basisloon. "Politiek is een roeping, geen beroep", zegt de schepen uit Deerlijk.
Vandaag is er een consensus dat de Open VLD-voorzitter een loon krijgt dat gelijkaardig is aan dat van de premier - iets meer dan 210.000 euro per jaar. "Als ik voorzitter word, zal ik de vergoeding van de voorzitter aanpassen naar die van een doorsnee werknemer in België. Dat is 3.800 euro bruto per maand of 46.000 euro per jaar. Dit kan aangevuld worden met een variabel loon als de voorzitter doelstellingen haalt", zegt Schelfhout.
"Moeilijkste job"
Bert Schelfhout is kandidaat-voorzitter voor Open VLD en stelde eerder al zijn ethisch charter voor, waarin hij een pleidooi houdt tegen beroepspolitici en zelfverrijking en voor financiële transparantie. Zijn partij zit bovendien in moeilijk financieel vaarwater na de slechte verkiezingsresulaten.
Omdat partijvoorzitter volgens hem "zowat de moeilijkste job in de politiek" is, mag de voorzitter voor Schelfhout best meer verdienen. Maar enkel als er resultaten tegenover staan. "Het variabele deel mag de moeite zijn als onze partij ertoe bijdraagt om lasten te verlagen en regels te verminderen. Het maximale variabel loon en de te behalen doelstellingen worden elke bestuursperiode in samenspraak met de leden vastgelegd", aldus Schelfhout.
De kandidaat-voorzitter schuift twee peilers naar voren waarop de resultaten worden afgewogen. "Inhoudelijk gaan we na hoe onze partij bijdraagt tot het realiseren van minder lasten en minder regels. Hoe we staatsvermindering bevorderen en hoe we bijdragen tot het beschermen van persoonlijke vrijheden van mensen. Ook vanuit de oppositie kan je voorstellen doen en wegen op het beleid", zegt hij. "Organisatorisch bekijken we hoe onze organisatie sterker wordt." Zo mag er een directe link zijn tussen het aantal nieuwe leden en de financiële verloning, maar moet er ook gekeken worden naar of de partij erin slaagt de lokale basissen te versterken, naar hoe tevreden de leden zijn over de communicatie, enzovoort.
"Na mijn verkiezing maak ik een voorstel op van meetbare doelstellingen in samenspraak met de leden", aldus Schelfhout, die de andere kandidaat-voorzitters oproept om het voorstel te onderschrijven.