Nieuws
 | update 

West-Vla­min­gen Bert Schelf­hout en Ste­faan Nuyt­ten kan­di­daat-voor­zit­ters bij Open VLD

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bert Schelfhout, de eerste schepen van Deerlijk, stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van Open VLD. Vorig jaar moest hij nog de duimen leggen voor Tom Ongena. Ook Stefaan Nuytten uit Koksijde stelt zich kandidaat. Ook hij probeerde het al eens eerder, maar toen trok Egbert Lachaert aan het langste eind. 

Als programma stelt Schelfhout een 'Nieuw Liberaal Contract' voor, dat hij opstelde na een denkoefening met 180 leden. Dat bestaat uit zes breekpunten, met als eerste: de lasten verlagen en het overheidsbeslag doen dalen van 54 naar 44 procent. Maar ook emancipatie, privacy en zelfbeschikkingsrecht komen aan bod. "Daarin staan ook enkele principes om onze partij te vernieuwen. Wij hebben heel veel talent in onze partij en we moeten die mensen ook kansen geven", vertelt Schelfhout. 

"11 procent meer stemmen"

Schelfhout is 39 jaar en heeft zeven concurrenten, onder wie voormalig staatssecretaris Eva De Bleeker. Ook vorig jaar was hij al kandidaat om Egbert Lachaert op te volgen als partijvoorzitter, maar dat werd Tom Ongena. Schelfhout haalde toen maar 11 procent van de stemmen. Nu schat hij zijn kansen groter in.  

"Ik heb 11 procent meer stemmen dan al die anderen die nog geen kandidaten zijn geweest. Voor mij is het ontzettend belangrijk dat je recht staat omdat je een overtuiging hebt om effectief de samenleving te hervormen en om met de partij vooruit te gaan", verklaart Schelfhout. 

"Ik heb 11 procent meer stemmen dan al die anderen die nog geen kandidaten zijn geweest."

Bert Schelfhout, kandidaat-voorzitter Open VLD

Hij blikt trouwens ook nog even terug de vorige voorzittersverkiezingen. "We zijn met 40.000 leden, terwijl er op het congres maar 700 mensen waren die hun stem uitbrachten. Dat waren eigenlijk een beetje geforceerde verkiezingen, iedereen weet dat nog wel."

Eerste ronde tot 17 augustus

Ook het partijbestuur nam collectief ontslag na de verkiezingen. Kandidaten voor het nieuwe partijbestuur, dat zal bestaan uit minstens twintig leden - tien mandatarissen en tien niet-mandatarissen -, konden zich eveneens melden tot maandag. Honderdvijftig leden hebben hun kandidatuur ingediend.

De stemmingen voor partijvoorzitter en partijbestuur vinden plaats van 12 augustus tot en met 17 augustus. Indien er in de eerste ronde geen kandidaat-partijvoorzitter is die de absolute meerderheid behaalt, wordt er van 19 augustus tot en met 24 augustus een tweede stemronde georganiseerd tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Belga
Celien Tanghe