Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Een 40-tal OKAN-leerlingen uit het MMI van Kortemark trekt twee dagen rond in de Westhoek. De onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers kregen er de voorbije weken heel wat jongeren uit Oekraïne bij. Ze brengen een boodschap van hoop en vrede, onder meer aan de Menenpoort in Ieper.
In de schaduw van de Lakenhalle hebben de OKAN-leerlingen van de middelbare MMI-school in Kortemark spandoeken ontvouwd die ze vrijdag op school hebben gemaakt. Twee dagen lang trekken ze door de Westhoek, een schooluitstap in het teken van hoop en vrede.
Ajmal is OKAN-leerling uit Afghanistan: "Ik heb geschreven in het Pashtun: geen oorlog meer. Omdat ik niet wil vechten. Mijn land zit in problemen. Ik wil hier blijven goed mensen, veel respect. Onder impuls van de Oekraïense meisjes hebben we spandoeken gemaakt in de twaalf talen van de OKAN-klas, en op bepaalde symbolische plaatsen. Vandaag aan het IFF-museum en de Menenpoort. Morgen bezoeken we de Vredestoren in Mesen."
Veel oorlogsvluchtelingen
8 op de 10 OKAN-leerlingen zijn oorlogsvluchteling. De voorbije weken kwamen er 7 leerlingen uit Oekraïne bij, en dat aantal zal nog toenemen.
Sasha is 15 en verblijft al een maand in ons land. "Ik hoop dat de oorlog stopt. Het is zinloos. Het is moeilijk. Het is heel jammer dat mensen hun land moeten ontvluchten en naar andere landen gaan om een nieuw leven te beginnen. Ik hoop dat het stopt."
De leerlingen vatten ook post aan de Menenpoort, met daarop de namen van meer dan 55.000 gesneuvelde en vermiste Britse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.
"We willen het niet hebben over de gruwel van de oorlog. Ze vertellen er soms wel eens over en we worden er heel stil van in de klas. Maar we willen vooral de boodschap van hoop geven en uitdragen, naar iedereen", zegt Jeffrey Dael, OKAN-coördinator MMI.