Iets meer cri­mi­na­li­teit in poli­tie­zo­ne VLAS: voor­al meer fiets- en autodiefstallen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De criminaliteit in de politiezone VLAS -voor Kortrijk, Kuurne en Lendelede- is vorig jaar lichtjes gestegen. De politiezone noteerde anderhalf procent meer feiten. het ging vooral om meer fietsdiefstallen, autodiefstallen en drugsfeiten.

De stijging van het aantal fietsdiefstallen schrijft politiezone VLAS toe aan de groeiende populariteit van het fietsen: "er is een opmars van het aantal elektrische fietsen en steps," klinkt het. In Kortrijk waren er 18% meer fietsdiefstallen, 746 feiten. In Kuurne betekende 44 fietsdiefstallen zelfs een stijging met 57 procent. 

Een kwart van de fiets- en e-stepdiefstallen in de zone gebeurde aan de voor- of achterkant van het station in Kortrijk. 

"We hebben daarom een apart projectteam opgericht om dat aan te pakken," zegt de zone. Die heeft daarvoor agenten vrijgemaakt die specifiek werken op fietsdiefstallen. "Die gezamenlijke aanpak leidt tot minder diefstallen, meer opgehelderde feiten en meer aangiftes."

Fietsdiefstal2
Nieuws

In half jaar tijd 33 fietsdieven opgepakt in Kortrijk, aanpak loont

Valse autosleutels

Er was vorig jaar ook een opmerkelijke stijging van het aantal autodiefstallen: het waren er vorig jaar 41, het jaar daarvoor waren er 23 auto's gestolen. "Daders viseerden vorig jaar vooral Franse auto's, zoals Peugeot en Citroën. Malafide Franse garagisten voorzagen autodieven van valse sleutels waardoor het makkelijk was om de afgesloten auto's te stelen."

Kwart meer drugsfeiten

Ook het aantal drugsfeiten stijgt sterk in de zone, al is daar een verklaring voor zegt de politie: "Het aantal pv's hangt samen met hoe je daar als zone op inzet. Bij veel controles stijgt dus ook het aantal feiten. Vandaar en stijging met een kwart." In Kortrijk waren er 22 procent meer feiten, in Kuurne betekent 33 feiten zelfs een stijging met 83 procent.

2016-01-27 00:00:00 - Criminaliteit daalt in zone VLAS

Het aantal geregistreerde feiten van cybercriminaliteit daalde lichtjes, maar blijft hoog: vooral phishing blijft vaak voorkomen. Winkeldiefstallen en woninginbraken zitten in dalende lijn.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse