Nieuws

In half jaar tijd 33 fiets­die­ven opge­pakt in Kort­rijk, aan­pak loont

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Kortrijk zijn op een half jaar tijd 33 fietsdieven opgepakt. Het bewijs dat de intensieve aanpak van de politie zijn vruchten afwerpt, zegt de stad. Zo is er een speciaal team dat op fietsdiefstallen werkt. Vorig jaar zijn er bijna 800 fietsen gestolen, waarvan een kwart aan het station. Ook opvallend: één op de vier diefstallen raakte opgelost.

Vincent Van Quickeborne, burgemeester Kortrijk: "Fietsen zijn heel populair: elektrische fietsen, elektrische steps, mountainbikes. We zien dat het aantal fietsdiefstallen heel hard is gestegen, zeker hier aan het station. Eén op de vier fietsdiefstallen vindt hier plaats, voor- en achterkant van het station. Vandaar dat we sinds zes maanden een speciaal team hebben aangesteld met drie politieagenten om te controleren. Op heterdaad, discreet, in uniform om dus acties te ondernemen."

Ook 13 dieven in de cel

En met succes: 33 fietsdieven zijn opgepakt, gisteravond nog was dat het geval. Dertien van hen zijn ook effectief opgesloten in de gevangenis, dankzij de samenwerking met het parket. Veronique Peeters, Politiezone Vlas: "We zien toch wel heel vaak dat het gaat om mannen die een tijdelijke verblijfplaats hebben in Frankrijk. Die komen met de trein naar hier, doen hun toer en keren terug naar Frankrijk. Gaat het om bendes? Dat hebben we tot nu toe niet kunnen bewijzen. De ellebogen zeggen dit soms wel maar daar is geen concreet bewijs van."

"Twee zaken: een goed slot en vasthangen aan een vast voorwerp."

Veronique Peeters

Je fiets beveiligen is dus belangrijk, en dan liefst met een sterk slot. "Het typische vaste ringslot is niet voldoende. Een degelijk extra slot wel. En uw fiets altijd vastmaken aan een vast voorwerp. Anders kan hij worden opgetild en zo meegenomen worden. Dus, twee zaken: een goed slot en vasthangen aan een vast voorwerp."

Fietsdiefstal
Andy Debo
Ben Storme