Hoop voor de IJzer­vlak­te: Fran­sen laten water ver­sneld naar zee lopen via Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het waterpeil van de IJzer is dinsdag na de middag erg traag gedaald: amper één centimeter per uur. Maar in de vooravond is er hoopvol nieuws uit Frankrijk. Dat vertelt de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher. De Fransen zetten het Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort open om, via de Lo-vaart, het water van de IJzer versneld naar zee te laten afvloeien.

Fransen geven toestemming om Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort te gebruiken

Pas in de vooravond kreeg Christof Dejaeger een verlossend telefoontje: " De Fransen zouden toch de toestemming hebben gegeven om het project Mageteau in werking te stellen. Dat wil zeggen dat het Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort gebruikt kan worden om versneld water af te voeren uit de IJzer, via het Lo-Kanaal. Dat betekent dat we zo de komende uren het waterpeil wat sneller zullen kunnen doen dalen dan dat de voorbije uren het geval was. Want dat ging heel erg traag. "

Civiele Bescherming blijft ter plaatse in Roesbrugge

Christof Dejaegher neemt tijdelijke maatregelen. Want er is weer regen aangekondigd. " Wij houden de civiele bescherming ter plaatse in Roesbrugge omdat het peil net maar één centimeter per uur daalt. Dus op zes uur tijd is het maximaal zes centimeter gedaald. Daarom houden we daar de civiele bescherming en de pompen ter plaatse om zekerheid te hebben dat we onmiddellijk kunnen ingrijpen moest blijken dat er vannacht toch weer teveel water komt. "

" Want de voorspellingen zijn niet zo goed. Weer tien tot twintig liter zou er kunnen vallen vannacht. We houden ons hart vast en daarom houden we die maatregelen aan. "

Roep om structurele maatregel: het baggeren van de IJzer

" Het kan niet zijn, zelfs met de klimaatverandering, dat we hier om de twee jaar problemen blijven hebben. Hier moet structureel naar gekeken worden. Eén van de maatregelen - ik blijf dat herhalen - is het baggeren van de IJzer. Want wij zien nu - als het water een centimeter per uur kan dalen - dat die centimeters wel degelijk een groot verschil maken. Niet alleen voor de vissen, ook voor de mensen. "

Kate Baert
Bart Coopman