Nieuws

Hon­derd­tal koei­en keert terug naar stal na water­over­last: Niet de bedoe­ling dat we dit elk jaar moe­ten doen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zo'n honderd koeien zijn vandaag teruggekeerd naar hun stal in Merkem, bij Houthulst. Twee weken geleden heeft de brandweer de beesten geëvacueerd, omdat de boerderij van Marino Leeman aan de Winterdijk dreigde onder water te lopen. Gelukkig kwam het zo ver niet, en kunnen de koeien dus terug.

Op 16 november besliste landbouwer Marino Leeman om zijn boerderij niet in de steek te laten en ondanks de wateroverlast in Merkem te blijven. Zijn vader was toen wel al geëvacueerd, net zoals de meeste dieren. De koeien kregen onderdak in leegstaande stallen in Alveringem. "Het moest enorm snel gaan, in twee uur tijd waren mijn stallen leeg."

Opgelucht

Marino is gespannen om zijn dieren opnieuw te verwelkomen, maar hij is vooral opgelucht. "Mijn veehandelaar en collega-landbouwers helpen me. Ik krijg heel veel steun en dat doet enorm veel deugd", zegt Marino.

Landbouwer Marino Merkem
Nieuws

Landbouwer Marino: ‘Je mag je courage niet verliezen, maar soms is het toch heel zwaar’

"Water zakt traag"

"Achteraf gezien was het niet nodig om ze te evacueren, maar je hebt niet veel tijd om te beslissen. De voorspellingen van de aanhoudende regen baarden me zorgen. Dat het die donderdag toch niet zo heeft geregend, is mijn redding geweest."

Toch blijft Marino zich zorgen maken, omdat het water heel traag zakt. Zijn dieren nog eens verhuizen doet hij liever niet. "Die dieren moeten thuis zijn en thuis kunnen blijven. Het is niet de bedoeling dat wij hier elk jaar die dieren moeten transporteren. Er gaan serieuze werken moeten gebeuren."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Jens Lemant

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.