Nieuws

Land­bou­wer Mari­no: Je mag je cou­ra­ge niet ver­lie­zen, maar soms is het toch heel zwaar’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Westhoek houdt zijn adem in voor bijkomende wateroverlast. Het is opnieuw lichtjes beginnen te regenen en eigenlijk is elke druppel te veel nu. Gisterenavond en vorige nacht zijn bewoners rond de Winterdijk in Merkem en Woumen geëvacueerd. Vandaag zullen meer mensen geëvacueerd worden, onder meer in Noordschote en Reninge.

Het water stroomt intussen al over de Winterdijk in Merkem, en dat zorgt voor angstaanjagende momenten. Ook landbouwer Marino Leeman is er niet gerust op. Heel wat mensen uit Merkem zijn gisterenavond nog geëvacueerd en brachten de nacht elders door, maar Marino wil z’n bedrijf niet achterlaten. De ouders van Marino verlieten de boerderij wel al. “Het is wellicht het moeilijkste wat m’n vader al moest doen in z’n leven. Dit is zijn ouderlijk huis”, vertelt de landbouwer. Z’n dieren bracht Marino, op een aantal koeien na, wel onder op een drogere plek.

“Je mag je courage niet verliezen, maar soms is het toch heel zwaar. En toch moet je vooruit. Het kan niet anders, maar het wenen staat veel dichter dan het lachen.”

Marino Leeman, landbouwer
Davy Vercamer
Celien Tanghe