Nieuws

Haar in de boter bij bur­ge­mees­ters rond afva­l­op­ha­ling IMOG

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er zit een haar in de boter tussen de elf burgemeesters van afvalintercommunale IMOG. Die trekt de prijs voor de ophaalrondes van restafval fors op vanaf het voorjaar.

De burgemeesters hadden onderling afgesproken dat ze -om te besparen- nog maar om de twee weken afval zouden laten ophalen. Maar na Kortrijk verbreken nu nog al zeker drie andere gemeenten die afspraak. De burgemeester van Zwevegem is daar boos om. Marc Doutreluingne: "Ik ben zeer teleurgesteld, vooral omdat een akkoord een akkoord is. Vooral wanneer men dat doet met kennis van zaken, en men nadien -met name stad Kortrijk- dat verbreekt zonder gegronde redenen."

Ook Waregem, Kuurne en Harelbeke keren op die afspraak terug. Alain Top, burgemeester Harelbeke: "We zijn net als Kortrijk, dat vorige week al besliste om die wekelijkse ophaling opnieuw in te voeren, een verstedelijkt gebied. Mensen hebben heel weinig ruimte om hun GFT-afval, groenten, fruit- en tuinafval om dat op te slaan en op een deftige manier te laten ophalen."

Groter probleem

Rik Soens, afvalintercommunale IMOG: "Bij afvalintercommunale IMOG zijn ze wat verrast, want er was vorige maand nog wél een akkoord. Wij hebben dinsdag een nieuwe raad van bestuur binnen IMOG. We zullen daar met veel aandacht luisteren naar de grieven, of naar de bemerkingen daaromtrent. En we zullen zoals altijd met IMOG constructieve oplossingen zoeken."

De kwestie van de ophaalrondes legt een groter probleem bloot. Marc Doutreluingne: "Dat we als regio, en de burgemeesters onderling, niet tot één oplossing kunnen komen. Ik vind dit een grove schending van een gemaakt akkoord. En ook een schending van de geloofwaardigheid van onze lokale politiek en van de regionale gedachte."

Bekijk ook

 

 

 

De redactie