Nieuws

Groen licht voor zalm­kwe­ke­rij in haven Oos­ten­de, GAIA tekent beroep aan

Zalmkwekerij

Er is definitief groen licht voor een zalmkwekerij in Oostende. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft een omgevingsvergunning. Dierenrechtenorganisatie GAIA tekent bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen beroep aan. "Wij hadden tijdens de procedure samen met veertien omwonenden al bezwaar ingediend. We betreuren dat hier geen rekening mee is gehouden", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De Noorse zalmkweker Columbi bouwt straks in Oostende de grootste zalmkwekerij op land in West-Europa. Ze wonnen er 12.000 ton Atlantische zalm per jaar kweken en slachten. De verdere verwerking van de vis gebeurt dan elders.

Al ruim twee jaar werkt het bedrijf aan een project op in Plassendale bij Oostende. Nu geeft ook Vlaams Minister van omgeving Zuhal Demir groen licht. Het Noorse bedrijf wil nu 450 miljoen euro investeren, en belooft een honderdtal jobs.

Zalmkwekerij
Nieuws

Onderzoekers: "zalmkweek in bassins heeft voordelen"

"Vrees voor welzijn van zalmen"

De komst van de zalmkwekerij is omstreden. Dierenrechtenorganisaties dienden eerder een bezwaarschrift in. Ze vrezen voor het welzijn van de zalmen, die te dicht opeen zullen leven. De West-Vlaamse deputatie vond eerder al dat voor dat dierenwelzijn wél voldoende aandacht was.

"Niet duurzaam"

GAIA tekent nu beroep aan tegen de vergunningsbeslissing. "Een van de speerpunten van onze beroepsargumenten stelde dat de zalmkwekerij niet duurzaam is, terwijl hierop nauwelijks is ingegaan in de beslissing. Daarnaast zijn wij onder meer van oordeel dat het bedrijf ook bestemmingsmatig niet thuishoort in een zone voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde activiteiten", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

2023-03-15 00:00:00 - Dierenrechtenorganisatie voert actie tegen komst van zalmkwekerij in Oostende. Het bedrijf reageert dat dierenwelzijn wel belangrijk is
Nieuws

Dierenrechtenorganisatie voert actie tegen komst van zalmkwekerij in Oostende. Het bedrijf reageert dat dierenwelzijn wel belangrijk is

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere