Nieuws

Die­ren­rech­ten­or­ga­ni­sa­tie voert actie tegen komst van zalm­kwe­ke­rij in Oos­ten­de. Het bedrijf rea­geert dat die­ren­wel­zijn wel belang­rijk is

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Dierenrechtenorganisaties Bite Back en Animal Rights hebben woensdagvoormiddag in Oostende actie gevoerd tegen de komst van de grootste Europese zalmkwekerij. Het Noorse bedrijf reageert voor het eerst bij onze redactie: " dierenwelzijn is voor ons wel belangrijk."

Het Noorse Columbi Salmon wil in Oostende met aquacultuur de grootste Europese zalmkwekerij bouwen. Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bite Back vragen samen met Sea Shepherd Belgium, Climaxi vzw, Gaia en een vijftigtal activisten aandacht voor het lot en leed dat de zalmen in kwekerij te wachten zou staan.

De provincie West-Vlaanderen keurde eind november vorig jaar de omgevingsvergunning voor de zalmkwekerij goed, maar Vlaams minister Zuhal Demir kan hier nog verandering in brengen. En daar hopen de dierenrechtenorganisaties op.

"Dierenwelzijn is wel belangrijk voor ons"

Het Noorse bedrijf Columbi Salmon zegt dat het dierenwelzijn voor hen wel degelijk belangrijk is. Twee jaar geleden kondigden ze aan in Oostende een duurzame zalmkwekerij te willen starten met vooral veel aandacht voor de ecologische voetafdruk. Het Noorse bedrijf begrijpt de argwaan van de activisten, maar wil ze ook geruststellen. "Onze bedoeling is om zalm te kweken op land. Dat betekent in grote vistanks, in een gebouw. Ons doel is kwaliteitszalm te kweken met heel veel aandacht voor dierenwelzijn en een minimale impact op het milieu," zegt de Noorse CEO Anders Hagen.

Het Noors bedrijf beweert vooral duurzaam te willen zijn. Met de visafvalstroom produceren ze ook biogas. Samen met zonne-energie én het zogenoemde aquaponic systeem willen ze naast zalm misschien ook groenten kweken.

In elk geval willen ze de ecologische voetafdruk van zalmkweek minimaliseren. Over dierenleed zegt hij nog dit: "Voor mij is het belangrijk om te kunnen opstaan en in de spiegel te kunnen kijken. Ik geloof echt ik wat we proberen."

 

 

2023-03-15 00:00:00 - Dierenrechtenorganisatie voert actie tegen komst van zalmkwekerij in Oostende. Het bedrijf reageert dat dierenwelzijn wel belangrijk is - whatsapp_image_2023-03-15_at_11.38.151.jpeg
Bart Coopman
Stefaan Kerger