Nieuws

Onder­zoe­kers: zalm­kweek in bas­sins heeft voordelen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Specialisten van onderzoekscentrum Inagro in Roeselare staan niet negatief tegenover de plannen van Columbi Salmon om in Oostende op grote schaal zalm te kweken.

Columbi Salmon is een Noors bedrijf, Noren zijn al langer wereldspecialisten in zalmkweek. Dat gebeurt daar vooral in fjorden of in kooien in volle zee. Wat ze in Oostende gaan doen is wel behoorlijk uniek. Voor het eerst willen ze nu intensief zalm gaan kweken aan land, waarbij de vissen in bassins rondzwemmen.

Wat Columbi in Oostende op grote schaal wil gaan doen -12.000 atlantische zalm per jaar- doen ze in onderzoekscentrum Inagro in Beitem al vijftien jaar. Ze kweken larven van snoekbaarzen tot volwassen dieren van 60 centimeter voor wetenschappelijk onderzoek.

"Tot nu wordt de meeste zalm gekweekt in kooien die in zee drijven," zegt Stefan Teerlinck van Inagro. 

"Op zich is daar niets mis mee, maar er is een heel sterke connectie met de natuur en dus met ziekten. De zalmluis, de uitwerpselen op de zeebodem. Dat is allemaal niet zo gemakkelijk te controleren."


Zalmkwekerij
Nieuws

Groen licht voor zalmkwekerij in haven Oostende, GAIA tekent beroep aan

Perfect onder controle

In een afgesloten systeem met bassins wordt het bijna een labo dat perfect onder controle te houden is. En volgens Inagro kan dat zelfs een pluspunt zijn voor het dierenwelzijn én voor het milieu.

Inagro zegt wel dat de gigantische schaal waarop Columbi zalm wil kweken een uitdaging wordt. Zo gaan ze dagelijks enorme hoeveelheden vers water en behoorlijk duur voedsel nodig hebben om de zalmen gezond te houden. Het duurt ook wel twee tot drie jaar voor een zalm volwassen is.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse