Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Er komt dan toch geen zalmkwekerij in Oostende. Dat had de grootste van Europa moeten zijn, een Noors bedrijf wilde die bouwen in de haven en 12.000 ton zalm per jaar kweken.
Columbi Salmon uit Noorwegen kreeg groen licht van alle instanties voor de zalmkwekerij in Oostende, maar dierenrechtenorganisatie GAIA trok naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Ik kan wel drie meter hoog springen van blijdschap," reageert Michel Vandenbosch van GAIA. "We kregen volledig gelijk!”
Deze vissen – die van nature tot wel 3.000 km in het wild zwemmen – zouden in gevangenschap elke mogelijkheid verliezen om hun natuurlijke gedrag te vertonen, zegt de dierenrechtenorganisatie.
"De stress, overbevolking en slechte leefomstandigheden leiden ertoe dat meer dan een kwart van de zalmen het risico loopt in het eerste jaar al te sterven," zegt Gaia
“Ik ben enorm tevreden met deze uitspraak, maar ook opgelucht voor iedereen die dierenwelzijn een warm hart toedraagt.” zegt Michel Vandenbosch.
Omdat het niet mogelijk is om de zalmkwekerij wettig te vergunnen op de geplande locatie, stuurt de raad het dossier niet terug naar de Vlaamse regering, maar weigert het de vergunning zelf. Daarom beschikt het Noorse bedrijf niet meer over de nodige vergunning en zal het de kwekerij dus niet kunnen bouwen in de haven van Oostende
Haven Oostende: "Wij zijn verbaasd, dit is een tegenslag"
"Deze duurzame manier om aan viskweek te doen is gebaseerd op aquacultuur op land waarbij de vissen in optimale omstandigheden opgroeien in bovengrondse opslagtanks," reageert Haven Oostende. "Daardoor is er veel minder vissterfte dan bij klassieke zalmkweek. Bovendien wordt er door kweek op de locatie waar de consumptie plaatsvindt transport vermeden vanuit Noorwegen waardoor de houdbaarheid verhoogt en er dus minder dieren dienen geslacht te worden voor eenzelfde consumptie."
"De Raad voor Vergunningsbetwisting heeft nu geoordeeld dat aquacultuur niet zou overeenstemmen met een watergebonden activiteit en dus niet als havengerelateerd overeenkomstig de bestemming van het gebied kan beschouwd worden. Haven Oostende kan zich moeilijk met deze interpretatie en zienswijze verzoenen en is hierover verbaasd gezien de talrijke andersluidende adviezen."