Nieuws

Een jaar na water­over­last in West­hoek: Veel stu­die­werk ver­richt, maar uit­voe­ring laat op zich wachten”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ook vandaag bikken we terug op de watersnood in de IJzervallei, exact een jaar terug. Met de vraag of de overheid intussen voldoende gedaan heeft, en of het niet allemaal wat sneller zou moeten gaan. Zeker als je de impact van de ellende nog eens bekijkt.

In totaal stond er in november vorig jaar 6.000 hectare grond in de IJzervallei onder water. Het provinciaal rampenplan voor watersnood was 15 dagen lang van kracht. Alleen al in Nieuwpoort is er tien keer meer gepompt dan normaal. De extra pompcapaciteit en het inderhaast aanleggen van dijken kostte 4 miljoen euro. Het rampenfonds heeft, eind juli, voor 28 miljoen euro aan schadedossiers binnen gekregen. De overheid kwam vrij snel met een plan Weerbare Westhoek. Op één jaar tijd zijn 65 procent van de acties uitgevoerd. Zoals slib ruimen of de Winterdijk al deels verstevigen.

Wateroverlast Madeliefje
Nieuws

Een jaar na wateroverlast in Westhoek: landbouwer Lieven zag nog geen cent van het rampenfonds

De cijfers

  • IJzerbekken: 6000 hectare overstroomd
  • Provinciaal Rampenplan: 15 dagen
  • Pompen en dijken: 4 miljoen euro
  • Schadedossiers rampenfonds: 28 miljoen euro
  • Weerbare Westhoek: 65 procent acties uitgevoerd

Uitvoering laat op zich wachten

Volgens gouverneur Carl Decaluwe gaat het studiewerk dan wel vooruit, de uitvoering laat op zich wachten. In Roesbrugge en Stavele wil de gouverneur sneller maatregelen. Het is in die dorpen dat de IJzer ons land binnenkomt. Gezien de hellingsgraad op de bodem van de rivier daar minder scherp is, loopt de afwatering naar zee minder snel en hoopt er zich heel wat water op. De kans is momenteel groot dat de Westhoek opnieuw met de voeten in het water staat als de hemelsluizen opengaan.

"Ik denk dat we in dezelfde situatie zitten als vorig jaar en misschien wel nog erger want intussen staat de grondwatertafel op een veel hoger peil dan vorig jaar. Op een jaar tijd is er al veel gebeurd, dossiers opmaken, projectaanvragen, maar een jaar later zijn het de realisaties die tellen. Ook met Frankrijk zijn gesprekken opgestart, maar die samenwerking verloopt toch niet zoals ik gehoopt had. Ik ben daar wat in ontgoocheld. Ik ga één voorbeeld geven. Het Mageteaux-project, dat is dus extra pompen om effectief de afvoer te versnellen via het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in Duinkerke, daar is een addendum voorzien voor het moederverdrag. Dat is nu al jaren dat we zitten te pleiten bij de Fransen om dat te valideren, maar dat gebeurt maar niet."

Ijzer1
Ijzer2
Ijzer3
De redactie