Nieuws

Dra­ma met dood­ge­be­ten man kon ver­me­den wor­den” (die­ren­arts)

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het drama met de hond in Kortrijk had voorkomen kunnen worden als het baasje zijn hond na eerdere incidenten bij een epilepsie-aanval had geplaatst, maar makkelijk is dat niet. Volgens een dierenarts uit Marke zien baasjes hun dier ook te vaak als een mens. Dat het hier om een Stafford gaat maakt de gevolgen veel zwaarder, maar volgens kenners is het eigenlijk een vriendelijk ras.

Dierenarts Lies Declercq uit Marke toont ons de Stafford. Hij mag er dan misschien gevaarlijk uitzien maar problemen met dit ras zijn er zelden.

"Die hebben altijd zo'n negatieve bijklank, maar ik moet eerlijk zeggen: wij zien Staffords graag. Ik heb daar zelden of nooit problemen mee op de tafel", zegt Lies. "Die zijn eigenlijk meestal heel sociaal met mensen. Het is natuurlijk één grote spiermassa. Als daar iets fout mee loopt dan loopt het goed fout."

"Negatief reageren op epilepsie niet uitzonderlijk"

Huis eigenaar doodgebeten Kortrijk
Nieuws

Vijftiger uit Kortrijk doodgebeten door eigen hond na epilepsieaanval

Het drama in Kortrijk waarbij een baasje sterft door een beet van zijn eigen hond is gelukkig uitzonderlijk. Het negatief reageren op epilepsie niet zo.

"Als honden die zelf epilepsie hebben leven in een huishouden met meerdere honden dan verwittigen wij altijd de mensen. Als de hond een aanval doet dan kan hij gebeten worden door de andere honden in het huishouden. Gewoon omdat die honden voelen dat er iets niet juist is en ze reageren daarop."

Stafford

Illustratiebeeld

Honden trainen op epilepsie-aanval

Maar omgekeerd trainen ze ook honden meer en meer om hun baasje net te waarschuwen dat er een epilepsie-aanval komt.

"Waardoor de eigenaar zich op de grond kan leggen en dat het eigenlijk veiliger verloopt voor de eigenaar", zegt Lies. "Ze kunnen bepaalde geuren opnemen waardoor ze dat kunnen voorspellen. Dat is eigenlijk heel mooi", zegt de dierenarts.

"Als er al twee bijtincidenten geweest zijn is het eigenlijk heel eenvoudig. Die hond had daar niet meer mogen zijn."

Dierenarts Lies Declercq
Huis eigenaar doodgebeten Kortrijk

"Honden te veel vermenselijkt"

Agressie bij honden kan genetisch zijn, maar ook angst en hormonale afwijkingen kunnen daar toe leiden.

"Eén van de grootste problemen is, denk ik, dan dat mensen de hondentaal niet goed verstaan. Dat zijn meestel subtiele signalen en dan gaat dat crescendo."

Het baasje in Kortrijk kon die signalen uiteraard niet opvangen, maar volgens de dierenarts is het duidelijk dat de hond niet om kon met die onverwachte aanvallen.

"Als er al twee bijtincidenten geweest zijn is het eigenlijk heel eenvoudig. Die hond had daar niet meer mogen zijn. Eén van de problemen is wel dat er veel vermenselijkt wordt. Mensen denken dan altijd: de hond heeft spijt of dit of dat. En soms duurt het tot heel het gezin gebeten wordt voor er een beslissing genomen wordt en dat is eigenlijk jammer", besluit dierenarts Lies.

Kate Baert
Andy Debo