Nieuws

Die­ren­mis­han­de­ling in slacht­huis Izegem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidt opnieuw een filmpje met undercoverbeelden van dierenleed en dierenmishandeling, ditmaal in een runderslachthuis in Izegem. 

Waarschuwing - schokkende videobeelden

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft undercoverbeelden gemaakt die opnieuw wantoestanden in een West-Vlaams slachthuis aantonen. De organisatie legde met een verborgen camera vast hoe runderen in een slachthuis van de groep Verbist in Izegem zwaar worden mishandeld. Animal Rights eist dat het slachthuis onmiddellijk dicht gaat.

Runderen worden met stokken in een box gejaagd en krijgen elektrische schokken, wat verboden is. Vervolgens wachten de dieren in doodsangst op hun lot, terwijl ze zien hoe andere runderen bij hun poten worden opgehangen en hoe slachters hen de keel doorsnijden. In veel gevallen worden de dieren onverdoofd geslacht.

Derde grootste overtreder

Bij de groep Verbist worden vooral Belgisch Witblauw-runderen geslacht. Het vlees komt terecht in de schappen van onder meer Delhaize en Colruyt. In het bedrijf werden vorig jaar al acht ernstige overtredingen op de dierenwelzijnswet vastgesteld. Dat stelt Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen).

Volgens Caron komt het nieuws over dierenmishandeling in het slachthuis in Izegem dus niet uit de lucht vallen. Vorig jaar alleen al stelden dierenartsen met opdracht er acht ernstige overtredingen vast. Het slachthuis was daarmee de derde grootste overtreder van de runderslachthuizen in België.

Volgens minister Weyts (N-VA) interpreteert Caron de cijfers verkeerd. "Het ging veelal over praktische problemen of kleine schendingen van de dierenwelzijnswetgeving, niet over zware overtredingen. Voor het slachthuis in Izegem werden inderdaad acht meldingen gedaan. Dat die meldingen zonder gevolg bleven, klopt niet."

Lees ook

Belga