Nieuws

Aar­den dam heeft goed gewerkt, de dij­ken moe­ten we goed in de gaten houden”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Dag 12 van de wateroverlast in de Westhoek brengt een stabilisering van de situatie. Dat stelt de crisiscel vast. "De voorbije nacht zijn we goed doorgekomen. De meeste peilen zijn stabiel tot licht dalend maar we verwachten ook zaterdag nog regen. Het is nog niet voorbij", benadrukt gouverneur Decaluwé.

Lies Lardion (burgemeester Diksmuide): " Aarden dam op IJzeroever heeft gewerkt"

Ook de burgemeester van Diksmuide is aanwezig op het crisisoverleg. "De aarden versterking die gisteren is aangelegd op de meest kritieke punten om de oever van de IJzer te verhogen, bij de industriezone en waar de Handzamevaart in de IJzer stroomt, heeft gewerkt. Die maatregelen bleken nodig te zijn, maar hebben ook echt gewerkt. Heel wat bedrijven en huizen in Diksmuide zijn zo beschermd. Het peil is wat gezakt."

" We moeten ook de dijken goed in de gaten houden. Ze staan al twee weken nat."

Gouverneur Decaluwé

Ook gouverneur Decaluwé blijft waakzaam maar spreekt alvast na de voorbije nacht niet over bijkomende zwaardere maatregelen. "De voorbije nacht zijn we goed doorgekomen. Het water in de Heulebeek bij Ledegem is behoorlijk gezakt. De meeste peilen zijn stabiel tot licht dalend maar we verwachten ook zaterdag nog regen. Het is nog niet voorbij."

"Ik denk dat we een update moeten krijgen met simulaties waar er nog kritieke punten zijn. Ook de dijken houden we goed in het oog want die staan al bijna twee weken nat, ook de winterdijk."

Vaste pompen aan de Ganzenpoot?

Intussen werkt de Vlaamse regereing, bij monde van minister Lydia Peeters, aan een actieplan voor de IJzervallei. Decaluwé hoorde dat ook enkel via de media en blijft liever nog wat op de vlakte. Maar twee zaken zijn voor hem wel al belangrijk: vaste pompen aan de Ganzenpoot en een goede samenwerking tussen alle overheden.

"Eén van de topprioriteiten zal zijn om vaste pompen te hebben op de Ganzenpoot. De specialisten moeten uitmaken over welke hoeveelheden we praten, maar dat wordt belangrijk. En er zullen nog andere maatregelen nodig zijn. Maar belangrijk hierbij is vooral dat alle Vlaamse actoren met de provincie, polders en wateringen, samenzitten om de prioriteiten te leggen."

Bart Coopman