Programma

Cis­se wil graag bak­ker worden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Cisse droomt ervan om bakker patissier te worden. Hij is 12 en schreef zich helemaal zelf in voor De Kleine Kosmos en mag een voormiddag meedraaien met bakker Hein Vandenberghe uit Egem bij Pittem.

Meteen invliegen

Cisse krijgt meteen een schort omgebonden en mag er meteen invliegen. Bakker Hein heeft al het deeg van de chocoladekoeken voorbereid, maar al het andere werk moet nog gebeuren. En dat ziet Cisse helemaal zitten: “Ik vind bakken heel leuk. Zeker als ik stress heb, dan is bakken echt ontspannend. Meestal maak ik cake of taart. Ook al eens brood. Maar chocoladekoeken nog nooit.”

Laagjes laagjes laagjes

Bakker Hein laat alles zien aan Cisse. “Vroeger moest je het deeg nog uitrollen met een rol, nu hebben we een machine die dat doet voor ons. Gelukkig maar, want we maken soms meer dan 3000 koeken op een dag.” Hein legt aan Cisse uit dat het allerbelangrijkste bij z’n chocoladekoeken de laagjes zijn: “We beginnen altijd met drie lagen: deeg, boter, deeg. Maar door die lagen plat te rollen en telkens op elkaar te leggen, krijg je veel meer laagjes. Die vele laagjes boter en deeg zorgen voor een heerlijke en krokante chocoladekoek.”

Met een fiets op het deeg

Cisse mag ook zelf de handen uit de mouwen steken. Zo mag hij het deeg in lange stroken verdelen met ‘de fiets’, een toestel dat bakkers gebruiken om allemaal gelijke delen te vormen. “We maken daarmee een kleine afdruk. Snijden, dat doen we met een scherp mes, zodat de vele laagjes niet geschonden worden.” Als het deeg in vormen is gesneden, steekt Cisse er de chocolade in, en zijn ze klaar om te rijzen.

Rondleiding in de bakkerij

Terwijl de chocoladekoeken rijzen aan precies 29 graden en een luchtvochtigheid van 80%, krijgt Cisse nog een rondleiding in de bakker. “Een Boule de Berlin is eigenlijk mijn lievelingskoek,” vertelt hij. “Ik hou van die pudding en de bloemsuiker.”

Smullen maar!

En dan zijn de chocolade koeken bijna helemaal klaar. Nog 12 minuutjes in de oven, met kar en al, en dan is het tijd om te proeven. “Goedgekeurd!”, zegt Ann-Sofie. En ook Cisse is blij met z’n werk. “Het was een onvergetelijke voormiddag!”.

Ann-Sofie Sabbe