Nieuws
 | update 

Zus­sen van Jill Him­pe getui­gen op assisen­pro­ces: Nadat hij haar heeft ver­moord, heeft hij me nog gebeld… heel rus­tig, geen paniek”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tijdens het assisenproces over de moord op Jill Himpe, een vrouw uit Wevelgem, komen vandaag haar twee zussen aan het woord. “Hij heeft ook mij op mijn kaak geslagen”, vertelt een van de zussen over de beschuldigde. De verhalen over hoe de beschuldigde de vrouw en haar familie maandenlang bedreigde, illustreren volgens advocaat Jef Vermassen de psychopathische kenmerken van de dader.

Waarover gaat dit proces?

  • Jill Himpe uit Wevelgem is op 5 november 2019 vermoord door haar ex-partner Ridoan O. in haar wagen in Aalbeke.
  • De verdachte liet zich arresteren in Deerlijk en heeft later bekend, maar had naar eigen zeggen nooit de bedoeling om haar te doden.
  • Er was al langer sprake van stalking en belaging.
  • 23 februari is het assisenproces gestart, de beschuldigde riskeert levenslange opsluiting.

“Ik was gisteren aan het praten met mijn kinderen. Mijn tweede dochter begon te wenen, omdat ze terugdacht aan de bezoekjes met haar tante aan Bellewaerde”, begint Loïs Himpe, een van de zussen van het slachtoffer haar getuigenis.

“Mijn zus was heel verantwoordelijk, plichtsbewust. Ze was ook de meter van mijn zoontje. Ze schoten erg goed op. Ze heeft dat meterschap zo mooi opgenomen. Doordat zijn tante vermoord is, kan mijn zoontje al vier jaar niet meer slapen", gaat ze verder. "Jill was de lijm binnen onze familie. Hij heeft ons zo veel afgenomen."

“Jill riep dat hij mij zou doden”

Volgens de zussen zat de relatie tussen Jill en Ridoan O. in het begin redelijk goed. Maar begon het al snel te ontaarden. “In 2015 kreeg ik op een zaterdag een telefoon van haar: ‘Kom aub langs, hij heeft gedronken’. Tijdens het telefoontje hoorde ik een schreeuw”, vertelt zus Kim.

Zij belde de politie en gingen naar het huis van Jill. “Onder dwang heb ik de politie moeten zeggen dat het in orde was waarop ze zijn vertrokken. Hij was toen erg boos. Hij trok aan haar haar en sloeg ook op mijn kaak.” Volgens de zus haalde O.  een baseball-knuppel. “Jill riep dat hij mij zou doden. Hij dreigde om mijn auto stuk te slaan. Daarna heeft hij mij drie weken lang bedreigd. Aan de telefoon eiste hij dat ik me zou excuseren.” Daarna hebben ze drie jaar niet meer met elkaar gesproken.

Assisen moord Jill Himpe 1
Nieuws

Assisen moord Jill Himpe: Buren wisten dat beschuldigde het slachtoffer lastigviel

Assisenproces jill himpe 2

Ook nadien waarschuwde Jill haar zussen om de politie niet te bellen. “Jill zei dat hij ons zou doden… en nu zijn we hier hé. Hier zitten we nu voor assisen. Na de feiten.”

Relatie met zijn familie

Ook met de familie van de beschuldigde klikte het volgens de zussen Himpe niet. “Ze mocht daar nooit binnen. Ze behandelden haar verschrikkelijk. Ook de zussen van de beschuldigde deden heel gemeen tegen haar.”

“Hij wou altijd de touwtjes in handen houden. Hij dwong dat af.” Volgens haar zussen heeft Jill zelfs niet alles verteld. “Ze was te bang. Soms herkenden we haar als zus niet meer. Als ze bij ons aan tafel zat, kreeg ze van hem tot tien berichten. Uiteindelijk nam ze ineengedoken op en zei ze dat ze onmiddellijk zou komen. Wij begrepen dat niet.”

De dag van de moord

Op de dag van de feiten zou de beschuldigde een van de zussen hebben gebeld om 8.15 uur. “Hij vroeg waarom mijn mama haar telefoon niet opnam. Ik viel uit de lucht. Nadien heb ik gehoord dat hij mijn zus op dat moment al gedood had.”

“Ik vraag mij nog altijd af hoe je net zo iets monsterlijks kan gedaan hebben en dan zonder emoties dat telefoontje kan doen met mij. Hij was totaal niet in paniek. Zo rustig. Zo eng. Eigenlijk zoals hij daar nu zit, in zijn assisenbank.”

Na de feiten bracht de dader het levenloze lichaam naar het huis van de moeder in Wevelgem. Er volgen nog getuigenissen over de moraliteit van de dader en dan is het aan de pleidooien van de verdediging. Tegen maandagavond kent de beschuldigde zijn straf. Hij riskeert levenslang voor moord.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Stefaan Kerger