Nieuws

Assi­sen Moord Jill Him­pe: Wets­dok­ters maken brand­hout van ver­sie van beschuldigde

Assisen moord aalbeke

Foto Belga

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) is gebleken dat de wetsdokters absoluut geen geloof hechten aan de versie van de beschuldigde. De Kortrijkzaan houdt vol dat hij zijn scalpel enkel tegen de keel van Jill Himpe (36) zette. "Het slachtoffer kan zichzelf niet de keel overgesneden hebben", reageerde professor Werner Jacobs.

Wetsdokter Diona D'Hondt trok op 5 november 2019 naar Wevelgem om het lichaam van het slachtoffer te onderzoeken. "Ik heb gezien dat daar niet zoveel bloed in de woning aanwezig was." Himpe werd immers pas na de feiten achtergelaten in het huis van haar moeder. Bij een CT-scan werd later die dag vastgesteld dat er lucht aanwezig was in de bloedvaten van de hersenen en in het hart.

De volgende dag wees een autopsie uit dat een halsslagader en een halsader volledig doorgesneden waren. "Ter hoogte van de hals zien we een groot traumatisch letsel, eigenlijk een halsoversnijding." Dokter D'Hondt en professor Jacobs ontdekten ook meerdere bloeduitstortingen op het hoofd.

Bovendien zijn er ook aanwijzingen dat O. zijn ex-vriendin probeerde te wurgen. "De scherpe trauma's op armen en handen doen denken aan afweerletsels", klonk het ook.

"Dat het slachtoffer zichzelf de keel heeft overgesneden, dat kan niet"

In de versie van de beschuldigde is er enkel sprake van een snijwonde die per ongeluk zou zijn ontstaan toen het slachtoffer probeerde te vluchten. Volgens professor Werner Jacobs moet O. echter minstens vijf keer gesneden hebben, in verschillende richtingen. "Dat mes heeft ook impressies gemaakt op het bot van de wervelzuil. Dat het slachtoffer zichzelf de keel heeft overgesneden, dat kan niet."

Nochtans bleef Ridoan O. ook maandagochtend volhouden dat hij zijn ex-partner per ongeluk van het leven beroofde. "Ik mag daar niet over oordelen, maar ik geloof dat niet", reageerde dokter Jacobs.

Vier dagen na de feiten werd ook het lichaam van de beschuldigde onderzocht door een deskundige. Wetsdokter Lieven Wostyn stelde echter slechts twee beperkte verwondingen vast aan zijn linkerhand. "Het letsel aan zijn vinger kan evengoed van een stukje papier geweest zijn. Het andere aan zijn pols gaf eerder de indruk van een krabletsel te zijn."

Onder invloed van alcohol & cocaïne

Het onderzoek wees wel uit dat O. op het moment van de feiten onder invloed was van alcohol en cocaïne. "Als we terugrekenen naar de feiten zal de meest waarschijnlijke concentratie rond de 1,2 promille gelegen hebben", aldus toxicoloog Kathleen Croes. Zeker in combinatie met de cocaïne kan dat alcoholgebruik volgens de deskundige voor een euforisch gevoel gezorgd hebben.

Maandagnamiddag kwam ook een vezelonderzoek door het NICC (Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek) aan bod. Uit de beperkte sporen in de mond van het slachtoffer kon deskundige Kyra Lunstroot echter geen conclusies trekken.

Het is ook niet helemaal duidelijk waarom het onderzoek naar textielvezels werd bevolen. Een getuige had wel gezien hoe de mond van Jill Himpe zou zijn afgeplakt, maar aan Lunstroot werd niet gevraagd om eventuele sporen van plakband te onderzoeken.

Vanochtend komen de gerechtspsychiater en enkele ooggetuigen aan het woord.

Belga