Assi­sen moord Jill Him­pe: slacht­of­fer en dader ble­ven con­tact houden

Assisen moord aalbeke

Foto Belga

Op het assisenproces over de moord op Jill Himpe (36) hebben de speurders toelichting gegeven bij hun onderzoek. De recherche haalde vooral de vele contacten aan tussen Ridoan O. (43) en zijn ex-partner. "Uit de berichten kunnen we afleiden dat hij opdringerig was en dat Jill op een beleefde manier antwoordde."

Het onderzoek wees uit dat de beschuldigde en het slachtoffer elkaar op 4 november 2019 in de vooravond ontmoetten in een koffiebar in Kortrijk. "Hier spreken ze af dat Jill Ridoan de volgende ochtend zou ophalen en dat hij haar naar Gentbrugge zou voeren", aldus rechercheur Mathieu D. Van daaruit zou ze met collega's carpoolen naar Amsterdam, maar dat durfde ze eerst niet vertellen aan haar ex-partner. "In zijn tweede verhoor heeft hij verklaard dat het hem stoorde dat ze met twee mannen naar Amsterdam ging."

De rest van de avond bracht O. grotendeels op café door. Hij zocht ook contact met een dealer om twee gram cocaïne te kopen. Tussendoor stuurde hij nog meerdere berichten en spraakberichten naar zijn ex-partner. Die nacht ontdekte hij ook dat ze via sociale media had gezocht naar een manier hoe om te gaan met een narcistische partner.

Uiteindelijk pikte Jill Himpe de beschuldigde rond 7.10 uur op. "Ondanks dat we weten dat hij geen rijbewijs heeft, kruipt Ridoan achter het stuur", aldus rechercheur Francis N. Onderweg ontstond er volgens O. een discussie, onder andere over die opzoekingen op sociale media. De speurders merkten op dat de beschuldigde eigenlijk helemaal niet richting Gentbrugge reed, maar dat gewoon afdeed als een vergissing.

Assisen moord aalbeke
Nieuws

Man (43) die vier jaar geleden zijn ex-partner (36) doodde, voor Assisen

Pincode van gsm

Langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke zagen meerdere getuigen flarden van de feiten. O. zou de pincode van haar tweede gsm geëist hebben. "Volgens Ridoan snijdt het scalpel in de hals door de bewegingen van Jill. Ze zou nog iets gezegd hebben in de aard van 'ik heb je altijd al graag gezien'." Het lichaam liet hij vervolgens achter in de woning van Himpe haar moeder. "Ridoan verklaart dat hij Jill naar huis gebracht heeft om afscheid te kunnen nemen van haar katten."

In zijn eerste verhoren ontkende O. dat hij de polsen van het slachtoffer met touwtjes had vastgebonden. Nochtans werden sporen van dat touw aangetroffen voor de woning van haar moeder in Wevelgem. "Rond haar linkerpols zien we een touw gebonden, gelijkaardig aan de resten op straat", getuigde ook Ivan V. van het labo. Op basis van de bloedsporen kon ook vastgesteld worden dat de feiten zich ergens anders afspeelden.

Tijdens het onderzoek werd vooral heel wat bloed ontdekt in de wagen van het slachtoffer. Zo was er een grote bloedpoel aan de passasgierszijde van het voertuig. In Aalbeke werd dan weer een bloedgolfpatroon vastgesteld op het fietspad.

Angst voor dader

Het onderzoek werd in eerste instantie geleid door de ondertussen overleden onderzoeksrechter Marc Allegaert. Na zijn pensionering nam Filip Decorte de zaak over. De onderzoeksrechter merkte op dat Jill Himpe en haar moeder een camera en een systeem om de deur te barricaderen hadden voorzien. "Dat wijst er toch op dat men angstig was dat er zou ingebroken worden in die woning, om welke reden dan ook." Buurtbewoners kregen briefjes in de bus met de vraag om de politie te bellen als ze een Marokkaanse man opmerkten aan de woning.

Pas in mei 2020 liet O. via zijn advocaat weten dat hij die bewuste ochtend eerder ook al even gestopt was. "Hij heeft een braakliggend stuk grond aangewezen, ter hoogte van het station in Lauwe. Daar zou de eerste discussie volgens hem plaatsgevonden hebben." De beschuldigde gaf toe dat hij daar de polsen van zijn ex-vriendin vastbond. "Zij moet mogelijks doodsbang geweest zijn van hem. Dat is mogelijks te verklaren door het feit dat hij onder invloed was van alcohol en drugs."

"Contact enkle om hem tevreden te stellen"

Onderzoeksrechter Decorte plaatste ook vraagtekens bij het kleine scalpel als moordwapen. "Hij zegt dat hij dat mes heeft gevonden in het tuinhuis van zijn ouders. Hij had het uitgehaald omdat hij wilde inbreken bij zijn seks- en drugsbuddy om te hoek." Na een vraag van de verdediging moest de getuige wel toegeven dat een ander mes nooit onderzocht werd.

Vervolgens erkende de onderzoeksrechter ook dat er over en weer nog veel contacten waren tussen de betrokkenen. "Maar volgens getuigen deed ze dat enkel om hem tevreden te stellen en te zorgen dat hij kalm zou blijven." Uit de berichten bleek volgens Filip Decorte wel degelijk de jaloezie van O., die bijvoorbeeld een artikel over partnermoord stuurde. "Hij kon moeilijk verdragen dat zijn ex-vriendin met haar baas en een collega in Amsterdam moest overnachten."

In principe zou de onderzoeksrechter zelf de beschuldigde een laatste keer verhoren. Na een eerder uitstel liet de toenmalige advocaat van O. uiteindelijk echter weten dat een eindverhoor tot niets zou leiden. "Ik heb die man dus nooit gesproken en hooguit een keer gezien op de raadkamer."

Belga