Nieuws

Man (43) die vier jaar gele­den zijn ex-part­ner (36) dood­de, voor Assisen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De man uit Kortrijk die in Brugge terecht staat voor de moord op zijn ex-vriendin, zegt dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden. Vanmorgen is het assisenproces gestart over de moord in Aalbeke, vier jaar geleden. De man liet haar lichaam uiteindelijk achter in het huis van haar moeder in Wevelgem en liet zich arresteren in Deerlijk. Hij riskeert levenslange opsluiting.

Welbespraakt en met weinig emotie vertelt de dader over de feiten en wat hij nog weet. Met één rode draad: zijn verslaving aan drugs en drank.  "Over Jill kan ik geen enkel slecht woord zeggen. Sloegen mijn stoppen door? Ik weet het niet, meneer de voorzitter. Ik heb er geen enkel zinnig antwoord op. Ik walg van mezelf."

Gebroken relatie

De twee waren al een tijdje uit elkaar maar de fatale dag heeft de vrouw toch met hem afgesproken. Op weg naar een afspraak voor haar werk maken ze ruzie in haar auto. Hij bindt haar handen vast met touw en zet een
mes op haar keel in Aalbeke. “Het was nooit de intentie op haar te doden, meneer de voorzitter. Ik heb enkel het mes op haar keel gezet. Het ging allemaal zo vlug.”

Moord aalbeke 3

Jaloersheid

De vrouw van 36 sterft in de auto. De man laat het lichaam uiteindelijk achter in het huis van haar moeder in Wevelgem. Hij laat zich daarna arresteren op de carpoolparking in Deerlijk. Dat het slachtoffer voor haar werk voor enkele dagen naar Amsterdam moet, met twee mannelijke collega’s, ligt moeilijk. Kris Vincke, advocaat beschuldigde: "Speel jaloersheid een rol? Dat zal hij toelichten. Men spreekt de ganse tijd over een motief. Maar het is niet zo omdat er een misdrijf is dat er een motief hoeft te zijn. Ik denk dat er ook hier wat kantmeldingen te plaatsen zijn."

“Als een mens in zijn hoofd zit met het idee dat hij een medemens wil doden, dan mag je nog met 10 politieagenten zijn”

Jef Vermassen, advocaat familie

De vrouw voelde zich al een tijd niet meer veilig en sloeg een noodkreet bij de politie maar tot een contactverbod kwam het niet. Jef Vermassen, advocaat familie: "Had de moord kunnen vermeden worden? Vermijden is een groot woord. Als een mens in zijn hoofd zit met het idee dat hij een medemens wil doden. En dat hij alleen daar nog aandacht voor heeft, dan mag je met 10 politieagenten zijn, dan wacht hij zijn moment af om die persoon uit te schakelen."

Levenslang

Het hele proces zal anderhalve week duren. Ruim 80 getuigen komen aan het woord. De dader heeft al een strafblad en riskeert nu levenslange opsluiting.

Reconstructie moord aalbeke
Andy Debo
Ben Storme