Nieuws

83 getui­gen op assisen­pro­ces van moord in Aalbeke

Moord aalbeke 3

Op het assisenproces tegen Ridoan. O. (43) eind februari zullen 83 getuigen gehoord worden. De Kortrijkzaan staat terecht voor de moord op zijn ex-partner Jill Himpe (36). Het slachtoffer werd op 5 november 2019 in Aalbeke de keel overgesneden.

Moord aalbeke

Een buurtbewoonster merkte die bewuste ochtend bloed op aan de voordeur van een woning in Wevelgem. Na de breuk met Ridoan. O. woonde Jill Himpe daar samen met haar moeder. Even later ontdekte de politie in de woning het levenloze lichaam van het slachtoffer. Haar keel bleek doorgesneden te zijn.

Door eerdere bedreigingen kwam de ex-partner van Himpe onmiddellijk als verdachte in het vizier. O. had ondertussen echter al contact gezocht met zijn toenmalige advocaat, die op zijn beurt de onderzoeksrechter verwittigde. De beschuldigde liet zich uiteindelijk arresteren op een carpoolparking in Deerlijk.

Tijdens zijn verhoren beweerde R. O. dat hij toch opnieuw een relatie had met het slachtoffer. Volgens de beschuldigde hadden ze afgesproken dat hij haar die ochtend zou vergezellen naar een afspraak voor haar werk. Tijdens de rit zouden ze het volgens O. echter met elkaar aan de stok gekregen hebben. Langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke zou hij haar vervolgens met een scalpel van het leven beroofd hebben. Daarna liet de beschuldigde het lichaam van zijn ex-partner achter in de woning van haar moeder.

2019-11-07 00:00:00 - Moord: reconstructie in Aalbeke, familie slachtoffer bijzonder boos
Nieuws

Moord: reconstructie in Aalbeke, familie slachtoffer bijzonder boos

Reconstructie moord aalbeke

Ex-partner onmiddellijk in vizier

Op 4 december werd tijdens de preliminaire zitting over de getuigenlijst gedebatteerd. Daaruit bleek dat het openbaar ministerie 69 getuigen wilde laten oproepen. Op de lijsten van de verdediging en van de burgerlijke partijen prijkten respectievelijk vijftien en twee namen. De verdediging drong onder andere met succes aan op getuigenissen van meester Serge Defrenne en onderzoeksrechter Steven Vancraeyveldt. Vancraeyveldt speelde geen rol in het dossier, maar zou volgens de verdediging O. al langer kennen. Meester Defrenne had als zijn toenmalige advocaat heel kort na de feiten al contact met de beschuldigde. Uiteindelijk werden slechts drie mogelijke getuigen afgewezen door voorzitter Bart Meganck.

Tijdens het assisenproces zullen meester Hans Rieder en meester Louis De Groote de beschuldigde verdedigen. Het is nog niet duidelijk welk standpunt ze zullen innemen. Meester Jef Vermassen, meester Stephen Schellinck en meester Julie De Geest stelden zich burgerlijke partij voor de moeder, de zussen en de schoonbroers van het slachtoffer. Voor de vader en de plusmama van Jill Himpe treden meester Jan Leysen en meester Arnaud Vansuyt op. Chantal Lanssens van het Gentse parket-generaal neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Het proces gaat op maandag 19 februari om 14 uur verder met de samenstelling van de volksjury. Op 23 februari start het eigenlijke proces met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De getuigenverhoren zullen wellicht tot vrijdag 1 maart in beslag nemen. De uitspraak wordt in principe pas op dinsdag 5 maart verwacht. Voor moord riskeert Ridoan O. levenslange opsluiting.

2019-11-06 00:00:00 - Moord: vrouw doodgestoken in Aalbeke tijdens afspraak
Nieuws

Moord: vrouw doodgestoken in Aalbeke tijdens afspraak

Belga