Nieuws

Zuid-West-Vla­min­gen moe­ten veel lan­ger wach­ten op men­ta­le hulpverlening”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zuid-West-Vlamingen moeten veel langer wachten op mentale hulpverlening bij de centra voor geestelijke gezondheidzorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) heeft opgevraagd bij minister van welzijn Caroline Gennez.

Terwijl in Vlaanderen de gemiddelde wachttijd 83 dagen bedraagt, moeten zij die zich wenden tot CGG Mandel en Leie gemiddeld 143 dagen wachten tussen aanmelding en opstart therapie. “Dit is problematisch. Toegang tot hulpverlening zou niet mogen afhangen van waar je toevallig woont. En we weten dat snelle hulp cruciaal is om geestelijke gezondheidsproblemen niet verder te laten escaleren,” stelt Vaneeckhout. Hij vraagt een audit om te bekijken hoe er extra geïnvesteerd moet worden in de CGG’s met de langste wachttijden.

Kust

Ook de CGG Prisma (Oostende-Beernem-Blankenberge-Torhout) scoort een stuk slechter dan gemiddeld. Met wachttijden van gemiddeld 101 dagen moet ook zijn hun patiënten te lang laten wachten. CGG Noord-West-Vlaanderen, dat actief is in dezelfde regio als Prisma is dan weer het CGG met de kortste wachttijden van Vlaanderen.

Opvallend naast de grote regionale verschillen zijn ook de verschillen tussen doelgroepen. Oudere mannen vanaf 60 moeten in Zuid-West-Vlaanderen bijvoorbeeld ‘maar’ 83 dagen wachten, terwijl oudere vrouwen 178 dagen moeten wachten. Dat is een half jaar. Bij CGG Prisma moeten jongeren dan weer een stuk langer wachten dan ouderen.

Geen verklaring

“Er is niet meteen duidelijkheid over waarom er zo’n grote verschillen zijn. We vragen met Groen een audit om die eerst helder te krijgen. Daarna moet er snel meer geïnvesteerd worden om de gaten te dichten. Mentale problemen hebben een enorme persoonlijke, maar ook maatschappelijke impact. Ze kosten ons land jaarlijks al meer dan 20 miljard euro. Hoe sneller je deze aanpakt hoe minder ze escaleren. Iedere West-Vlaming verdient dus snelle en goeie geestelijke gezondheidszorg,” aldus Jeremie Vaneeckhout.

Ben Storme