Nieuws

Zeker twee weken voor het water weg is”

Decaluwe

De mogelijkheid om een helikopter in te zetten stelt gerust, zegt gouverneur Decaluwé. Na de crisiscel is aangekondigd dat een helikopter van Defensie standby staat voor hulpverlening.

"Als er moet geëvacueerd worden, als bepaalde toegangswegen niet meer toegankelijk zijn: dat is soms te moeilijk met bootjes. Men is standby met een helikopter van het leger en dat is toch wel een hele geruststelling," zegt gouverneur Decaluwé. Het is niet de eerste inbreng van defensie in deze crisis: militairen uit onder meer Marche-en-Famenne helpen mee zandzakjes vullen, want daarnaar blijft de vraag groot.

"Twee weken voor het water weg is"

"Men heeft mij verteld dat zelfs als het niet regent het nog twee weken duurt voor het water hier weg is. Dat betekent toch dat we hier nog wat werk hebben."

Gouverneur Carl Decaluwé

Het weer lijkt langzaam wat beter te worden -de grote hoeveelheden neerslag op één dag zoals die nu zagen lijken van de kaarten verdwenen- maar van de problemen is de regio nog niet af. 


De waterbeheerders houden intussen het effect van het wegpompen van water in de gaten. "Zo willen ze vermijden dat we te maken krijgen met oeververzakkingen door de versnelde afvoer van het water. Op vandaag wordt er in Nieuwpoort maar liefst de helft meer water in zee geloosd dan het historisch maximum van de voorbije 30 jaar: we lozen nu 90 m³/sec op piekmomenten, de piek was tot nu toe 65 m³/sec."

Wateroverlast westhoek
Nieuws

Extra evacuaties in Westhoek, nu ook in Noordschote en Reninge

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse