Nieuws

Zee­aren­den Bet­ty en Paul ver­wel­ko­men twee­de kui­ken, Maai­ke Caf­mey­er en Wim Wil­laert zijn fie­re meter en peter

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Betty en Paul, het zeearendenkoppel in De Blankaart, hebben nu ook een tweede kuiken om voor te zorgen, het is zondag uit het ei gekropen. De namen van de kuikens waren al bekend: Gloria en Guido

Donderdag merkte conservator Guido Vandenbroucke de eerste veranderingen in het gedrag van de ouders: “Ze begonnen prooi over te dragen met hun snavel naar beneden wat duidt op een kleintje in het nest. De ouders zitten ook hoger in het nest om het kuiken warm te houden, maar niet te pletten. Zondag veranderde dit gedrag dan opnieuw. De ouders zitten anders op het nest, zijn actiever in het voederen en brengen ook zacht nestmateriaal aan. Een teken dat er nu twee kleine kuikens in het nest zitten.”

Peter en meter

Natuurpunt koos voor de peter en meter van de kuikens voor twee rasechte West-Vlamingen die de natuur in hun hart dragen. Maaike Cafmeyer (actrice in Chantal en Eigen Kweek): “Dat de zeearenden in de Blankaart hun nest hebben gebouwd, vind ik schitterend. Als West-Vlaamse kan ik er gewoon met de fiets naartoe. Dan vlieg ik door de wolken van blijdschap.” Wim Willaert (acteur Eigen Kweek, regisseur, muzikant en auteur): “Zeearenden in De Blankaart! Wat een feest om zo'n imposante vogel in ons land te hebben. Ik kan niet trotser zijn op mijn kleine petekuikens!”

536 BB LINKS zeearendmiddag
Nieuws

Eerste gasten op kraambezoek in De Blankaart voor het zeearendje

“Ik kan niet trotser zijn op mijn kleine petekuikens!”

Peter Wim Willaert

De jongen zijn nog te klein om hun kopjes al te laten zien. Een pasgeboren kuiken van een zeearend weegt ongeveer 100 tot 150 gram. De eerste vijf weken zijn cruciaal in het overleven van de kuikens. De ouders zullen de jongen blijven verwarmen tot ze hun eigen temperatuur kunnen regelen. Eerst krijgen ze nog kleine stukjes vlees gevoederd, maar later laten de ouders hele prooidieren in het nest vallen en gaan de kuikens zichzelf voeden. De kuikens ontwikkelen geleidelijk donkerbruine slagpennen, en zullen na 10 tot 13 weken kunnen vliegen.

Ben Storme