Broedende zeearend in Blankaart: “Monsterboete tot 500.000 euro voor wie broedproces verstoort”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In het natuurgebied De Blankaart in Woumen is de vrouwelijke zeearend Betty gestart met broeden. En dat is een primeur voor ons land. Er ligt dus zeker al één ei in het grote takkennest in een boom aan de rand van de grote vijver. Als alles meezit, volgt over een goeie maand de eerste geboorte van een zeearend-kuiken in ons land. Rondom het nest is een perimeter van 300 meter ingesteld, om het broedproces niet te verstoren. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een monsterboete tot 500.000 euro.
Een jaar geleden streken de Europese zeearenden Betty en Paul neer in het natuurgebied De Blankaart in Dikmuide. En de twee imposante roofvogels voelen zich hier thuis, tegen alle verwachtingen in, zijn ze hier gebleven. De voorbije maanden was het koppel druk in de weer met de bouw van een groot takkennest. En nu is het zover: vrouwtje Betty is gestart met broeden.
"Betty zit al een paar dagen op het nest. We weten van Nederland dat het broeden start zodra een ei gelegd wordt. We gaan ervan uit dat er al één ei in het nest ligt. We hebben al de aflossing van de wacht gezien gisteren. Paul die Betty verving, moeilijk uit te maken. Maar ze zijn bezig. We zijn blij", vertelt Guido Vandenbroucke, conservator in natuurgebied De Blankaart.
"We gaan ervan uit dat er al één ei in het nest ligt."
© Koen Verbanck
Veiligheidsperimeter van 300 meter
Vogelspotters volgen het doen en laten van het zeearendkoppel - van de jacht op ganzen tot de bouw van het nest - al maanden. Vanop afstand met telelenzen. Het is nu spannend afwachten op de geboorte van het eerste Zeearendsjong in ons land.
"Het broeden duurt 38 dagen", zegt Guido. 'Dus vanaf 22 april zou het eerste ei kunnen uitkomen, het eerste kuiken. En dan het tweede als alles lukt.'
Om het broedproces niet te verstoren, geldt vanaf nu in de Blankaart een veiligheidsperimeter van 300 meter rondom het nest van de zeearenden. En dat zowel te voet, op het water als uit de lucht. Overtreders riskeren een geldboete tot 500.000 euro.