Nieuws

Woon­s­can voor Brug­se seni­o­ren die lan­ger thuis wil­len blij­ven wonen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Brugge wil dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, en heeft daarvoor een woonscan ontwikkeld. Senioren kunnen online een vragenlijst over hun woning en buurt invullen en krijgen dan tips wat ze misschien best aan hun huis kunnen veranderen. Toegankelijkheid en bereikbaarheid staan centraal.

Katrien Vangaever en Martin Gobyn wonen in hartje Brugge. De zestigers lieten een oude mouterij ombouwen tot een woning waar ze nog heel lang kunnen wonen, met lift, veel plaats voor, indien nodig, een rolstoel en geen drempels naar bijvoorbeeld het terras of de douche.

Martin Gobyn: "Ik heb de ziekte van Behtref, en daardoor weet ik dat ik het plots moeilijk zal hebben om te stappen. En dan zal ik misschien een rolstoel nodig hebben. Daarom hebben we ook gekozen voor iets dat toegankelijk is met een lift. En waar je met een rolstoel makkelijk kunt rondrijden."

"We hebben ook veel schuifdeuren", vult Katrien Vangaever aan. "Een schuifdeur is altijd makkelijker te openen dan een deur waar je nog eens moet wringen om met een rolstoel binnen te geraken."

Online tool

Hun woning is levensloopbestendig. Dat betekent dat Katrien en Martin er heel lang zullen kunnen blijven wonen. En Brugge zou meer van dit soort woningen voor senioren willen hebben. Daarom ontwikkelde de stad een online tool: mensen vullen een vragenlijst in en krijgen dan tips wat ze kunnen doen om hun huis aan te passen.  Franky Demon (Schepen van Ruimtelijke Ordening Brugge): "Tips over wat je kan aanpassen aan je woning om er levensbestendig te kunnen wonen. We hebben dan ook onze woondienst, die je graag zal helpen om dit om te zetten in de praktijk. En te kijken welke subsidies de stad Brugge hier onder andere voor geeft."

Woonscan brugge 2

Zo lang mogelijk thuis wonen

Sinds de coronapandemie willen mensen ook zo lang mogelijk thuis wonen. "We hebben onlangs een ouderenbehoefte-onderzoek gedaan in Brugge", vertelt Pieter Marechal, de schepen van Welzijn van Brugge. 
"En daaruit bleek dat 38% van de Brugse senioren nadenkt over hoe ze langer in hun woning kunnen blijven door een aantal verbouwingen te doen. Er is bereidheid om verbouwingen te doen, maar dat is natuurlijk een zoektocht. Hoe moeten we dat aanpakken, waar moeten we op letten? En deze tool komt daar aan tegemoet."

Ben Storme
Andy Debo