Nieuws

1 op 3 seni­o­ren komt niet rond; ze mis­sen digi­ta­le trein”: dat leert groot­scha­lig onder­zoek in Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De strijd tegen vereenzaming en een aangepaste huisvesting blijven belangrijke uitdagingen bij 60-plussers in Oostende. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging bij bijna 700 senioren, in opdracht van de stad. Eén op drie ouderen komt financieel niet rond op het eind van de maand, en ook het verdwijnen van steeds meer banken baart hen zorgen. Het onderzoek dient vooral om het beleid beter op ouderen af te stemmen.

"Eén constante in heel Oostende: er is een tekort aan financiële instellingen. Er zijn geen banken meer, geen verrichtingen aan het loket meer mogelijk. Alles wordt online en daar hebben veel ouderen moeilijkheden mee."

Nico De Witte is onderzoeker aan VUB/Hogent

"40 procent van senioren leeft in onaangepaste woning"

Meer dan 1 op 3 Oostendenaars is ouder dan 60 jaar. De seniorenadviesraad bracht samen met de Brusselse universiteit VUB in kaart wat hun specifieke noden zijn.

Onderzoeker VUB/Hogent Nico De Witte: "Wat zien we dat een groot deel van de ouderen, 40 procent in een voor hun leeftijd onaangepaste woning woont. Niets doen dan komen ze in de problemen. Of gaan ze de regie over hun leven verliezen. Anderen zullen beslissen om ze naar een woonzorgcentrum te brengen."

Veel ouderen worstelen met de digitale revolutie, van het uploaden van attesten voor de mutualiteit tot online bankieren. 

"Eén constante in Oostende: het tekort aan financiële instellingen: Er zijn geen banken meer, geen verrichtingen aan het loket meer mogelijk. Alles wordt online en daar hebben veel ouderen moeilijkheden mee, of ze durven niet."

Oostende

Eén op drie ouderen heeft financiële problemen

In totaal zijn bijna 700 inwoners tussen 60 en 103 jaar geïnterviewd. Een vijftigtal jonge senioren nam de enquêtes af, met vragen over ondermeer dienstverlening, mobiliteit en zorg.

Sonja Hornbach is enquêteur bij de seniorenadviesraad: "Wat mij is bijgebleven zijn alle mensen die met twee nog thuiswonen en een pensioen hebben en maar net rondkomen. En toch hulp nodig hebben en niet weten waar ze tercht kunnen."

Eén op drie ouderen heeft moeite om financieel het einde van de maand te halen.

"We zien dat de financiële situatie beter is dan 9 jaar geleden", zegt Natacha Waldmann, schepen van seniorenbeleid in Oostende.

"We merken dat dit komt door vele ouderen uit binnenland die verhuizen. Het blijft een aandachtspunt. Net als de vereenzaming. Veel mensen komen met partner met netwerk binnenland, als die wegvalt is het moeilijk om netwerk te houden."

Driekwart van de Oostendse ouderen verplaatst zicht te voet, één op drie met de fiets. Ook de bus en tram zijn een populair vervoersmiddel.

Lorenzo Dejonghe
Andy Debo