Nieuws

Wil­lem Ver­man­de­re ver­koopt monu­men­ta­le molen waar­in hij beeld­houw­wer­ken maakte

Foto: Willem Vermandere - Sint-Gustaafsmolen

Foto: Willem Vermandere

De Sint-Gustaafsmolen in De Moeren bij Veurne staat te koop. De toren is nu nog eigendom van Willem Vermandere, die er ook zijn atelier in heeft ondergebracht. Maar er is een dringende restauratie nodig.

De Sint-Gustaafsmolen komt uit de periode 1814-1820. Het was een poldermolen die met een vijzel water uit de lager gelegen Moeren over de dijk bracht. Willem Vermandere en zijn vrouw kochten de toren in 1985 en verbouwden hem tot woning en atelierruimte.

"Hij moet dringend gerestaureerd worden en een nieuwe functie krijgen om weer voor honderden jaren een betekenis te geven aan zijn omgeving," laat Vermandere weten op Facebook. "De familie gaat op zoek naar initiatiefnemers die dit bijzondere gebouw op deze unieke locatie in het beschermde landschap van de Moeren willen aankopen en klaarmaken voor de toekomst."

Met respect voor waarde en fragiliteit

"Er zijn verschillende bestemmingen denkbaar en het gebouw is volgens overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed eventueel met een laag bescheiden volume kuit te breiden, " schrijft Vermanderen.

Toch zoeken we vooral naar geïnteresseerden die de waarde en fragiliteit van de plek weten te respecteren, en het iconische eeuwenoude gebouw in hun hart willen sluiten," schrijft Vermandere.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse