Nieuws

West-Vla­ming zorgt met inno­va­tie­ve robot­tech­no­lo­gie voor wereldprimeur

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Uroloog Karel Decaestecker uit Desselgem (Waregem) heeft een nieuwe primeur op zijn naam staan. In het Maria Middelares-ziekenhuis in Gent heeft hij voor het eerst een nier autotransplantatie uitgevoerd met een zogenaamde 'single port robot'. Die zorgt ervoor dat de chirurg complexe ingrepen kan doen via één enkele insnijding. Door die methode is de impact op de patiënt veel kleiner en verloopt ook het herstel vlotter.

Nieroperaties gebeuren al langer met robots, maar de nieuwe Da Vinci Single Port robot zorgt toch wel voor een revolutie. Dr. Karel Decaestecker, uroloog Maria Middelares: “We hebben voor de eerste keer in de wereld met de Single Port Robot een nier getransplanteerd bij dezelfde patiënt, een autotransplantatie, volledig binnen het lichaam. Een niertransplantatie is al gebeurd met de SP robot in Amerika. Maar dan haalde met telkens de nier uit het lichaam om die te bewerken en dan nadien terug te plaatsen. Om dat daar in- en uit te halen heb je een extra incisie nodig. Dat kunnen we nu beperken door de nier in het lichaam te bewerken. Op een veilige manier kunnen we nu dus nog een kleinere insnede met een sneller herstel toelaten.”

15 jaar robotchirurgie

Maria Middelares heeft al 15 jaar ervaring met robotchirurgie. De Single Port werd eerst uitvoerig geoefend met een simulator. De nieuwe robot heeft heel wat voordelen. Dr. Peter De kuyper, uro-oncoloog Maria Middelares: “De Single Port Robot is eigenlijk een nieuwe operatierobot waarbij we in plaats van via verschillende insneden via verschillende armen met één snede naar binnen kunnen gaan in het lichaam. Alle instrumenten zijn verder geminiaturiseerd, zijn veel beweeglijker, en we kunnen heel gericht naar diep gelegen organen toegaan via een heel nauwe tunnel tot aan het orgaan, en dan pas de instrumenten ontplooien.”

Minder pijnlijk

Ook de patiënt heeft meer comfort bij een single port-operatie, vooral omdat hij of zij niet van positie moet veranderen op de operatietafel. “We zijn ervan overtuigd dat we door deze combinatie van een meer natuurlijke lichaamshouding tijdens de operatie, minder weefselmanipulatie met de enkele insnede, een sneller, vlotter en minder pijnlijk herstel hebben voor de patiënt.”

De Single Port Robot zal vooral worden gebruikt bij nier- en prostaatoperaties. Meer info vind je op www.healthvaluespace.be .

Jeroen Sap