Nieuws

West-Vlaam­se vrij­wil­li­gers hel­pen pati­ën­ten op zie­ken­huis­schip: Dank­baar en menselijker”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Hulporganisatie Mercy Ships bouwt een derde schip om meer mensenlevens te redden in Afrika. Mercy Ships heeft al twee ziekenhuisschepen. De Belgische afdeling van de organisatie is opgericht door Bruggeling Bert Van Dijk. Aan boord van de schepen zijn dan ook veel West-Vlaamse vrijwilligers die jaarlijks duizenden Afrikanen gratis opleiden of opereren.

De Global Mercy ligt momenteel aangemeerd in Sierre Leone, Afrika. Operatieverpleegkundige Freya uit Kortrijk is één van de 600 vrijwilligers aan boord. Normaal werkt ze in het O.L.V van Lourdes Ziekenhuis in Waregem. Freya Bernaert: “De operaties die aan boord gebeuren zijn eigenlijk ongezien in elk thuisland. Bovendien werk je in een team met verschillende mensen uit verschillende continenten. Ik ben er eigenlijk vrij zeker van dat de mensen hier open-minded zijn en erg verdraagzaam. Dat is de sleutel tot een goeie samenwerking in het operatiekwartier.”

“Je bent hier echt meer als mens bezig. Het is menselijker, echt vanuit het hart.”

Melanie Leeman

Mercy Ships bouwt nu een nieuw ziekenhuisschip met zes operatiekamers, een volledig uitgerust laboratorium en state-of-the-art trainingsruimtes. Zo wil de organisatie nog meer mensen helpen aan de Afrikaanse Westkust. Verpleegundige Melanie komt uit Diksmuide. Melanie Leeman: “Het werk is heel verschillend in vergelijking met thuis. Je bent hier echt meer als mens bezig. Gewoon de dankbaarheid van de mensen en de familie, dat is iets wat je niet echt hebt thuis, vind ik persoonlijk. Het is menselijker, echt vanuit het hart.”

Altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Het eerste schip, een omgebouwde treinferry is een pak kleiner. Maar met beide schepen zijn sinds de oprichting in 1978 al bijna 120.000 chirurgische ingrepen uitgevoerd. Mercy Ships zoekt steeds vrijwilligers en dat niet alleen voor medische taken. Peter uit Bredene helpt in de keuken. Peter Heck: “Ik ben vrijwilliger in de dining room. Daar zorgen wij ervoor dat alle vrijwilligers ’s morgens, 's middags en ’s avonds eten krijgen. Je komt hier in contact met meer dan 50 nationaliteiten. De vrijwilligers komen van over heel de wereld.”

Het zusterschip van de Global Mercy zal wellicht tegen 2030 klaar zijn.

Kate Baert
Ben Storme