Nieuws

Wereld­pri­meur: dro­nes bren­gen bloeds­ta­len vol­le­dig auto­noom naar ziekenhuis

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het Jan Yperman Ziekenhuis kan als eerste ziekenhuis ter wereld een volledig geautomatiseerd transportsysteem inzetten waarbij drones bloedstalen rechtstreeks van het Medisch Centrum Diksmuide naar het laboratorium in het Ieperse ziekenhuis vervoeren.

“Snelheid is voor kwalitatieve gezondheidszorg van groot belang”, zegt Caroline Gheysen, directeur Innovatie, beleidsinformatie en netwerken bij Jan Yperman Ziekenhuis. “Met deze technologie kunnen we patiënten in de Westhoek sneller én duurzamer helpen. Waar dringende bloedstalen nu vaak per taxi vervoerd worden, bieden drones op termijn een sneller én goedkoper alternatief. Dankzij federale subsidies hebben we dit project kostenefficiënt kunnen uitvoeren. We zijn trots dat we deze wereldprimeur in de Westhoek kunnen verwezenlijken.”

Middel om zorgverlening te versterken

Deze medische dronevluchten zijn het resultaat van een samenwerking van het Jan Yperman Ziekenhuis met e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen, Orange Belgium, KU Leuven en Howest.

“Het Jan Yperman Ziekenhuis ziet innovatie als een middel om de zorgverlening in de Westhoek te versterken en te ondersteunen met praktische oplossingen. "Voor Jan Yperman moet innovatie vooral zinvol zijn: technologie die de kwaliteit van zorg verbetert, taken overneemt en het werk verlicht”, vertelt Frederik Chanterie, algemeen directeur van het Jan Yperman Ziekenhuis. “In een vrij afgesloten regio als de Westhoek is elke technologische vernieuwing die logistieke processen vereenvoudigt, het onderzoeken waard. Als we drone-transport efficiënt en betrouwbaar kunnen inzetten, kan dit een grote meerwaarde betekenen voor onze regio."

Veilig

De drones die tijdens de testvluchten worden ingezet, zijn veilig. Dat verzekert drone luchtvaartmaatschappij Helicus, die ook de drone luchthaven ontwierp en installeerde. Meerdere motoren en rotoren zorgen voor extra veiligheid. De drones volgen een geprogrammeerd traject. Hoewel geen piloten nodig zijn, blijven tijdens de testvluchten piloten in de buurt om alles te monitoren. Ze vliegen met een gemiddelde snelheid van ongeveer 60 km per uur, afhankelijk van windrichting en -snelheid. Bij slecht weer met harde wind of veel regen worden de drones aan de grond gehouden. Tijdens het landingsproces waarborgen sensoren de veiligheid, zodat de medische lading veilig haar bestemming bereikt. De ideale vluchthoogte varieert tussen 80 en 100 meter.

De testvluchten worden nauwkeurig afgestemd met luchtvaartautoriteiten en luchtverkeersleiding. Alle gemeenten langs de vliegroute hebben hiervoor toestemming gegeven. De dronevluchten zijn volledig gescheiden van ander luchtverkeer, zoals de MUG-helikopter, waardoor interferentie uitgesloten is. Parachutes en autorotatiesystemen garanderen een veilige landing bij motorproblemen.

West-Vlaanderen als pionier

Met dit project zet de Westhoek een belangrijke stap richting een innovatieve toekomst waarin drones en 5G-technologie een cruciale rol spelen. “Dankzij dit project hebben we de 5G-uitrol in de Westhoek een krachtige impuls gegeven,” zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “We zien enorme kansen voor West-Vlaanderen om een pioniersrol te spelen in het gebruik van drones en vooral in de gezondheidszorg. Zo zetten we onze regio niet alleen toekomstgericht en innovatief op de kaart, maar gebruiken we de technologie ook op een verstandige manier om concrete knelpunten, zoals de ontsluitingsproblematiek in de Westhoek, aan te pakken.”

De redactie