Nieuws

Wereld­nier­dag: Céli­ne wacht al 3 jaar op een nieu­we nier

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gezonde nieren zijn van levensbelang. Dat is de boodschap op Wereldnierdag die nierpatiënten in de kijker zet. Nieren halen afvalstoffen uit je lichaam en regelen je vochtbalans. 

Als je nieren niet of amper werken, heeft dat een zware impact op je leven. Zo ook bij Céline uit Tielt, ze wacht al bijna drie jaar op een niertransplantatie. Heel lang moest ze drie keer per week naar het ziekenhuis voor dialyse aan een kunstnier. Sinds kort doet ze zelf de behandeling thuis. "Elke nacht moet ik negen uren die buikspoeling ondergaan. Meestal ga ik om 10 uur gaan slapen en om 7 uur ben ik dan klaar."

Vage symptomen

Een auto-immuunziekte maakt dat haar nieren niet meer werken. Drie jaar geleden viel de diagnose. "Ik was er mezelf niet van bewust. De symptomen zijn heel vaag: ik was heel moe, ik had jeuk, ik kon niet meer goed eten, ik moest overgeven. Ik had ook bloedklonters in mijn neus. Ik dacht aan stress, het was toen heel druk die periode, ook op mijn werk. Ik had het eigenlijk echt niet door."

"Je moet dag in dag uit heel veel rekening houden met wat je eet en drinkt."

Céline D'hulst

Céline haar leven staat nu op pauze. Ze wacht op een verlossend telefoontje voor de transplantatie van een nier. "Het zwaarste is voor mij een streng dieet en een vochtbeperking. Doordat ik niet meer kan plassen komt al het vocht in mij er niet meer uit. Dus mag ik heel weinig drinken. Al het overtollige vocht moet eruit via de dialyse. Het dieet zelf is ook heel streng. Het gaat eigenlijk om een kalium-, fosfor- en natrium-arm dieet. Dat zijn drie mineralen die bijna overal inzitten. Vooral in fruit, in zuivelproducten, in chocolade. In heel wat zaken. Je moet eigenlijk dag in dag uit daar heel veel rekening mee houden."

Andy Debo
Ben Storme