Nieuws
 | update 

Wegen­wer­ken Lan­ge­mark-Poel­ka­pel­le uit­ge­steld door kans op bom­men in de grond

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Langverwachte werken aan de waterleiding in de Boezingestraat in Langemark-Poelkapelle zullen al zeker 14 dagen vertraging oplopen. De werken zijn uitgesteld, omdat er nog te veel oorlogsprojectielen in de grond zitten.

106 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog hebben oorlogsprojectielen, zoals bommen, in de grond nog altijd een impact op de openbare werken in de Westhoek. 

In de Boezingestraat in Langemark-Poelkapelle zijn werken aan de waterleiding daardoor uitgesteld. "Over een afstand van 30 meter zijn vier projectielen gevonden", klinkt het. De Watergroep is er bezig met het vernieuwen van de waterleiding, maar arbeiders zijn de voorbije weken op verschillende oorlogsprojectielen gestoten. 

Twee weken vertraging

Schepen van Openbare Werken Jean-Marie Callewaert (Vooruit) gokt al zeker op twee weken vertraging. "Maar goed we kunnen geen risico nemen. Het moet eerst veilig zijn om de werken uit te voeren." Eerst moet er een uitgebreid onderzoek komen van het terrein vooraleer de werken opnieuw kunnen aanvatten.

Intussen kan alle verkeer weer in beide richtingen door.

"Wachten al lang op nieuwe waterleiding"

De buurtbewoners wachten al lang op een nieuwe waterleiding. De oude is in slechte staat en verschillende lekken hebben al zeker zes keer een deel van Langemark droog gezet. "Het is vreemd om te merken dat zoveel jaar na datum er nog altijd oorlogsmunitie in de grond zit. Dat is even schrikken", zegt winkeluitbater Marlies Depouvre.

Een andere buurtbewoner wijst de schepen erop dat de weg in de jaren 90 is heraangelegd en dat er toen ook al veel projectielen zijn gevonden. "Ze hebben toen weggehaald wat in de weg zat. De rest zit nog onder de grond."

De redactie