Nieuws

Water­over­last: par­le­ments­le­den stel­len vra­gen aan minis­ter van Open­ba­re Werken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het Vlaams parlement hebben verschillende West-Vlaamse parlementsleden vragen gesteld aan minister van Openbare Werken Lydia Peeters. Ze vragen om dringend te investeren in de waterbeheersing in de Westhoek. Maar de minister zegt dat dat al gebeurt. Zo waren er twee jaar geleden grote baggerwerken in de IJzer en ook dit jaar is er gebaggerd. Voor volgend jaar is zelfs nog meer budget voorzien.

Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid CD&V: "Wij hebben het gevoel dat het onderhoud van het IJzerbekken stiefmoederlijk behandeld wordt. Het IJzerbekken in de Westhoek is het grootst van allemaal, 120 km aan waterwegen. Maar dan zien we dat er in Ieper wel gebaggerd kan worden in functie van het visbestand."

Het Poperingse parlementslid wijst erop dat ze in 2021 bij gelijkaardige wateroverlast ook om maatregelen vroeg. Maar minister van openbare werken Lydia Peeters, bevoegd voor de bevaarbare waterwegen, weerlegt de kritiek. Lydia Peeters,  Vlaams minister van Openbare Werken: "Ik kan u zeker meegeven dat wij de voorbije twee jaar heel wat baggerwerken hebben uitgevoerd, baggerwerken op de IJzer om de bergingscapaciteit te verhogen. Baggerwerken zijn recentelijk nog gestart op het kanaal Ieper-IJzer om ook daar te zorgen dat er meer dan 6000 kubiek slib wordt uitgehaald. We investeren in de Ganzepoot in 22 sluisdeuren."

Maar voor de parlementsleden is het onvoldoende, ook voor Carmen Ryheul van Vlaams Belang  en Maxim Veys van Vooruit. De minister wijst er nog op dat er dit jaar voor de IJzer en het kanaal Ieper-IJzer 1,6 miljoen euro vrijgemaakt is en dat dat volgend jaar 2 miljoen is.

Kate Baert