Water­over­last: Groen pleit voor wateractieplan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Groen eist een wateractieplan, met onder meer gerichte investeringen in het kwetsbare IJzerbekken. Dat zegt de partij naar aanleiding van het risico op nieuwe wateroverlast de komende dagen.

"De situatie is nu al erg kritiek, mensen zijn ongerust", zegt voorzitter Jeremie Vaneeckhout. "We weten nochtans wat er moet gebeuren om situaties als deze te voorkomen: rivieren opnieuw de ruimte geven, van onze gronden weer sponzen maken die water opslorpen en investeren in strategische waterprojecten." Hij hekelt dat er wel een overstromingsplan werd ontwikkeld voor het gebied rond Antwerpen, maar niet voor de Westhoek. 

"Teveel bezig met scheepvaart alleen"

"De Vlaamse Waterweg, een administratie onder bevoegdheid van minister van Mobiliteit Lydia Peeters, speelt een cruciale rol om mee maatregelen te nemen om wateroverlast aan te pakken, maar is alleen bezig met scheepvaart. Natuurlijk is dat een kerntaak van de Waterweg, maar als de overstromings- én droogteproblematiek niet integraal aangepakt worden, dan is ook onze scheepvaart bedreigd", zegt hij. "Vaste financiering in waterprojecten is ook vanuit economisch standpunt veel interessanter dan de zaken op hun beloop laten."

Belga
Ben Storme