Nieuws

Op bedrij­ven­ter­rein Tielt-Noord sprin­gen ze slim­mer om met regenwater

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het bedrijventerrein Tielt-Noord, met een honderdtal ondernemingen, zal straks slimmer omspringen met regenwater. Een infiltratiebuffer onder de heraangelegde Kanegemstraat zal het water opvangen. Bedrijven kunnen het dan gebruiken bij hun productieprocessen. De werken passen in ‘Waterproof’, een Blue Deal-project van de Vlaamse regering.

De Kanegemstraat in Tielt is de ader van de bedrijvenzone Tielt-Noord. De weg wordt over een afstand van een halve kilometer heraangelegd met gescheiden rioleringen en fietspaden. Maar dé innovatie zal straks onder het wegdek zitten. Wim Schiettecatte , onderzoeker VITO: “Er komt een grote buffer onder te zitten en die stroomt af naar een pompput, waarin een afsluiter komt te staan om het water bij te houden zodat bedrijven het kunnen hergebruiken. En er is ook het pompsysteem met filter dat het water via een persleiding opnieuw naar de bedrijven aanbiedt als alternatieve duurzame waterbron.“

Waterfundering1
Waterfundering2
Waterfundering3

20 miljoen liter regenwater

De buizen onder de straat zullen 600 kubieke meter water kunnen stockeren. Op jaarbasis zullen bedrijven zo tot 20 miljoen liter regenwater kunnen hergebruiken. “Als het afgewerkt is, ga je het niet zien. Alles zit onder de toplaag. Bij een klassiek wegdek heb je een kolk. Hier zijn dat grote bakken. Die zorgen niet alleen voor de opvang van het regenwater maar die zullen ook zorgen dat de eerste vervuiling bezinkt in die bakken. Als het bezinkt kan het overlopen naar die kokertjes en dat is het verdeelcentrum naar het water.”

Weer in het oog houden

Het leegmaken van de infiltratiebuffer zal gebeuren op basis van nauwkeurige weerdata. “We gaan het water zo lang mogelijk stockeren voor hergebruik. Op het moment dat men buien voorspelt, moet het volume op voorhand aangepast worden.”

Het Waterproofproject is een samenwerking van heel wat partners, onder meer Aquafin, de Watergroep maar ook de provincie West-Vlaanderen is betrokken.

Lorenzo Dejonghe